Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att utreda möjligheten att ge länsstyrelserna i uppdrag att kartlägga och ansvara för tillsynen av säkerheten vid allmänna sim- och badanläggningar.
Simkunnigheten har betydelse för dödsolyckorna i våra vatten. Fram till augusti i år (2013) har 97 personer omkommit i drunkningsolyckor. Att kunna simma är det första och viktigaste steget för en ökad säkerhet i och vid vatten.
I Skolverkets kartläggning från år 2010 ”Uppföljning av simkunnighet i årskurs 5”, framgår att 8,3 procent (7 800 elever) av eleverna i årskurs fem inte nådde målen för simkunnighet. Orsakerna till att vissa elever inte når målen om simkunnighet är enligt samma kartläggning rädsla för vatten samt kulturella orsaker.
Även om simkunnigheten i Sverige är relativt hög är det fortfarande alldeles för många som känner sig osäkra i närheten av vatten. Enligt Svenska Livräddningssällskapets (SLS) statistik kan 3 av 10 svenskar, alltså motsvarande 2 miljoner människor, klassas som icke simkunniga. De unga åren är särskilt viktiga för att etablera vattenvana och simkunnighet. Rädsla för vatten och osäkerhet på sin egen förmåga riskerar att bli djupare med åren.
Alliansregeringen har infört ett simkunnighetskrav i skolans läroplan. Kravet följs upp löpande av Skolverket.
För att öka tryggheten vid landets badplatser och ute på havet eller i våra många sjöar krävs att arbetet med att förbättra simkunnigheten fortskrider. Här kan de ideella organisationernas kunskap tas till vara vad gäller utbildningsinsatser och läromedel.
Regeringen bör uppdra åt länsstyrelserna att kartlägga och ansvara för tillsyn och säkerhet vid allmänna badplatser.