Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att Sverige bör starta ett arbete kring rekommendationerna i Europarådets resolution 1815 samt öka forskningsinsatserna för att få fram alternativ till nuvarande telekommunikation.
Fler och fler rapporter och undersökningar visar på riskerna med elektromagnetisk strålning. Ändå går hela samhället mer och mer över från trådbunden kommunikation till trådlös. Skolor väljer trådlösa nätverk för att de bärbara datorerna ska fungera i hela skolan, Telia plockar ner kopparnätet och ersätter det med mobilt nätverk. Vi kräver samtidigt bättre och bättre täckning för våra mobiltelefoner, snabbare och snabbare uppkoppling via mobilnätet, och idag tvekar inte föräldrar att låta sina barn ha mobiltelefoner.
Allt detta är bra för ett tillgängligt samhälle, men vi har svårt att överblicka konsekvenserna av den strålning vi hela tiden utsätts för.
WHO:s ledare, f.d. statsminister Gro Harlem Bruntland har bl.a. lyft frågan på UICC:s internationella cancerkongress i Oslo 2012 där 3 000 läkare och forskare från över 110 länder deltog. Hon har själv drabbats av strålningsbesvär i form av värmeutveckling kring örat, som övergick till huvudvärk och starkt obehag, men tvekat att göra sina besvär offentliga eftersom egna subjektiva uppfattningar inte får påverka de budskap organisationen går ut med.
Men fler och fler forskare stödjer uppfattningen. Bland annat påvisar en japansk studie att strålningen är betydligt högre ombord på tåg än på andra ställen. Enligt forskarna studsar mikrovågorna tillbaka när de träffar tågets stålskrov. Det kan man också ta i beaktande när man ser och hör att nästan varje resenär använder sin restid på tåg till att tala i mobiltelefon.
WHO är i gång med en studie och menar att uppmärksamheten kring problemet måste öka.
Europarådets parlamentariska församling har genom den parlamentariska kommittén antagit en text angående de potentiella riskerna med elektromagnetiska fält och deras inverkan på miljön. Denna resolution 1815 betonar vikten av staternas åtagande att skydda miljön och miljörelaterad hälsa. Resolutionen beklagar att trots uppmaningar om att beakta försiktighetsprincipen råder det fortfarande en ganska ljum reaktion på kända och nya miljö- och hälsorisker. I resolution 1815 rekommenderar Europarådets parlamentariska församling medlemsländerna bl.a. att vidta alla rimliga åtgärder för att minska exponering för elektromagnetiska fält. I synnerhet vad gäller barn och ungdomar som förefaller att ha störst risk att utveckla hjärntumörer.
För de som redan drabbats rekommenderar församlingen medlemsstaterna att ägna särskild uppmärksamhet åt elöverkänsliga människor som lider av syndrom som medför överkänslighet mot elektromagnetiska fält och införa särskilda åtgärder för att skydda dem, inklusive att inrätta strålningsfria zoner som inte täcks av trådlösa nätverk.
I resolutionstexten uppmanas också medlemsstaterna att intensifiera forskningen om nya typer av antenner, mobil- och telefonutrustning samt att uppmuntra forskning inriktad på att utveckla telekommunikation som bygger på andra tekniker som är lika effektiva, men vars effekter är mindre negativa för miljö och hälsa.
Det är dags att ta dessa frågor på allvar även i Sverige och börja arbeta med de rekommendationerna som Europarådet och befintlig forskning framför samt att öka forskningsinsatserna för att få fram alternativ till nuvarande telekommunikation.
Detta bör riksdagen ge regeringen tillkänna.