Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om Sevesoanläggningar i Sverige.
I Seveso i Italien inträffade en allvarlig kemikalieolycka 1976. Den var en av flera olyckor som inträffade under 1970-talet. Olyckorna drev fram ny lagstiftning inom EU — det första Sevesodirektivet. Sevesodirektivet infördes i svensk lagstiftning och utmynnade i lagen om åtgärder för att förebygga och begränsa följderna av allvarliga kemikalieolyckor (SFS 1999:381).
I några kommuner i vårt land finns särskilda Sevesoanläggningar. Dessa kan till exempel vara kemiska anläggningar, industrier eller kärnkraftverk. Dessa är högriskområden.
Ansvaret för tillsynen ligger formellt sett på länsstyrelsen och Arbetsmiljöverket men räddningstjänsten i kommunen eller räddningstjänstförbundet har som grundläggande uppgift att arbeta både förebyggande och kunna ansvara vid hot om fara eller brandsituationer. Det här kräver mer kunskap och fler kompetenser än inom andra områden i Sverige.
Men statsbidraget utdelas lika till alla enligt en schablon. Dessa kommuner behöver ändå få en extra utdelning för att klara den ökande risken och den krävande kompetensen som kan komma att behöva användas. Därför bör situationen skyndsamt analyseras och möjligheten till viktade statsbidrag ses över.