Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att se över statens ansvar i frågan om samordning vid översvämningar.
Närheten till vatten har alltid haft stora fördelar eftersom sjöar och vattendrag kunnat användas för transporter. Men de stora variationerna i vattentillgång har även inneburit svårigheter genom att stora vattenmängder ibland medfört översvämningar. Mycket höga eller extrema flöden är tack och lov sällsynta, men ställer samhället på prov då de inträffar.
Länsstyrelsen har som uppgift att svara för statlig förvaltning inom länet i den mån inte någon annan myndighet har ansvaret för en särskild förvaltningsuppgift, samt att svara för att statlig, kommunal och landstingskommunal verksamhet samordnas. Länsstyrelsen ska också samordna de olika sektorerna länsstyrelsen har ansvar för.
Länsstyrelsen kan enligt 34 § räddningstjänstförordningen (1986:1107), om det fordras omfattande insatser i kommunal räddningstjänst, som till exempel vid en svår översvämningssituation, ta över ansvaret för räddningstjänsten i de kommuner som berörs av insatsen. Flertalet länsstyrelser har dygnet runt en beredskap för att kunna fullgöra sina uppgifter enligt räddningstjänstlagstiftningen. De ska även kunna stödja kommunerna i ett läge där länsstyrelsen inte övertagit ansvaret för räddningstjänsten.
När samhället utsätts för svåra påfrestningar i form av stora olyckor eller miljökatastrofer engageras ett flertal av kommunens förvaltningar i räddningsarbetet. Dessa olika förvaltningar har till uppgift att trygga försörjningen av el, vatten och avlopp samt invånarnas säkerhet och hälsa. Uppbyggnaden av den kommunala organisationen skiljer sig från kommun till kommun och ansvarsområdena kan därför variera mellan de olika kommunala nämnderna.
Det ser alltså väldigt olika ut vad gäller samordning vid översvämningar beroende på kommun. Staten bör därför stimulera fram en ordning där kommunerna bildar länsvisa förbund i frågor om samordning och förebyggande enligt Lagen om skydd mot olyckor.