Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om samordning mellan Försvarsmakten och polisen gällande posttraumatisk stress.
Posttraumatiskt stressyndrom (PTSD) är en form av ångeststörning som kan uppkomma hos personer som utsatts för starkt traumatiska upplevelser. PTSD kännetecknas av en hög ångest- och stressnivå som vanligen uppkommer inom ett halvår efter traumat.
Poliser och militärer tillhör två av de yrkesgrupper som oftare än andra utsätts för situationer som kan ge upphov till posttraumatisk stress. Poliser som drabbas av posttraumatisk stress får stöd genom lokala hjälpinsatser i form av kontakt med psykologer eller psykoterapeuter osv. Detta arbete samordnas av polisen. Men även krigsveteraner som behöver stöd och vård borde kunna få hjälp i sin absoluta närmiljö. Det är även av största vikt att de får professionell hjälp av terapeuter som har särskilda kunskaper just om PTSD. Därför bör de samverkansmöjligheter som finns mellan Försvarsmakten och polisen ses över.