Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att försvarets övningar i Vättern inte ska utökas.
Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att försvarets övningar i Göteborgs södra skärgård inte ska utökas.
Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om en utredning av ett eventuellt totalstopp för Försvarsmaktens övningar i Vättern och Göteborgs södra skärgård.
Sverige ska ha ett försvar som förmår värna vårt lands säkerhet. Samtidigt måste vi så långt möjligt undvika att försvarets legitima behov av att genomföra militära övningar äventyrar viktiga miljövärden. Därför bör vi inte utöka dagens omfattning av militära övningar i känsliga naturområden som Vättern och Göteborgs södra skärgård.
Som vattentäkt för många människor har Vättern väldigt stor betydelse. Alla de som bor runt sjön är beroende av att Vätterns vatten är rent och omfattas av ett bra miljöskydd.
Försvarsmakten övar i dag 20 dagar per år men vill utöka till 50 dagar. Dessutom vill de öva bombfällning 10 nätter per år.
Försvarsmakten ser Vättern som ett lämpligt övningsområde då det är nära till Malmens flygfält i Linköping och är det enda tillgängliga området i södra Sverige för internationella övningar. Dessutom menar försvaret att ett stopp för militärövningar över Vättern skulle kunna medföra en nedläggning av F6 Karlsborg. Inget av dessa argument motiverar att bortse från den risk för Vätterns vatten som utökade flygövningar och bombningar utgör.
Göteborgs södra skärgård är ett tättbebyggt område vid Göteborgs inlopp. Försvarsmakten har i dag tillstånd att öva 20 dagar per år men vill utöka till 115 dagar. Dessutom vill de öva sprängningar vid Galterö och anlägga en handgranatbana på Känsö. Utöver detta vill Försvarsmakten ha dispens för att genomföra internationella övningar i området.
Göteborgs skärgårdsskjutfält omfattar 172 hektar och påverkar redan i dag skärgårdens djur- och fågelliv. En kraftigt utökad övningsverksamhet skulle förutom ökat buller innebära ytterligare miljöbelastning i form av ökade utsläpp av bly, koppar, zink och antimon.
Om de föreslagna ökningarna blir verklighet kommer det att påverka Vättern och Göteborgs södra skärgård miljömässigt väldigt negativt. Mer utsläpp från flygfotogen hamnar i vattnet. Metallskrot som bly och stål kommer att påverka dricksvattnet såväl som sjö- och havsbotten, vilket också försämrar förutsättningarna för djurlivet.
Dessutom kommer bullret att öka markant. Det påverkar de boende runt sjön och i skärgården, djurliv och turism m.m. mycket negativt och detta inom ett stort geografiskt område.
Vi menar att det bör utredas ordentligt vilka alternativa platser som kan tänkas bli övningsområden. Vi vet inte heller vilka specifika internationella uppdrag Försvarsmakten vill öva för. Hur Försvarsmakten sedan organiserar sina förband menar vi har andra utgångspunkter.
Vi har förståelse för att Försvarsmakten behöver öva, men vi behöver hitta alternativ till Vättern och Göteborgs södra skärgård samt hitta en jämvikt mellan försvarets intressen och de miljöintressen och behov som de boende i dessa naturområden har.
Försvarets planerade utökningar av sina övningar i Vättern bör stoppas. Detta bör riksdagen som sin mening ge regeringen till känna.
Försvarets planerade utökningar av sina övningar i Göteborgs södra skärgård bör stoppas. Detta bör riksdagen som sin mening ge regeringen till känna.
Möjligheterna av ett totalstopp för Försvarets övningar i och runt Vättern samt i Göteborgs skärgård bör utredas. Detta bör riksdagen som sin mening ge regeringen till känna.