Motion till riksdagen
2013/14:C420
av Meeri Wasberg och Marie Nordén (S)

Värdet av faderskapserkännande


S18153

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om behovet av att se över regleringen och hanteringen av faderskapserkännandet och dess relation till gemensam vårdnad för att uppnå en modernare och mer jämställd hantering.

  2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att se över möjligheten att frysa den individuella delen i föräldraförsäkringen i avvaktan på ett definitivt besked i händelse av vårdnadstvist.1

1 Yrkande 2 hänvisat till SfU.

Motivering

Från tid till annan uppmärksammas fall där pappor nekas delaktighet i sina barns uppväxt. I det fall modern är ogift vid barnets födsel måste socialnämnden försöka utreda och fastställa det juridiska faderskapet. Ett fastställt faderskap och föräldraskap ska som Socialstyrelsen skriver, ”säkra barnets rätt till sitt biologiska ursprung, men också rätten till försörjning och arv”.

Om det efter socialnämndens utredning med tillräcklig säkerhet går att bedöma vem som är far till barnet kan faderskapet fastställas. Denna bekräftelse ska vara skriftlig och godkännas av mamman och socialnämnden. I samband med detta kan också en ansökan om gemensam vårdnad göras.

Många är de fäder som bekräftat sitt faderskap och vill vara med och ta ansvar för sina barns väl och ve. I de fall då mamman inte vill gå med på gemensam vårdnad tvingas pappan, med dagens logik och lagstiftning, att gå till domstol för att få rätten att bistå med mer än enbart pengar prövad. Detta kan dessutom innebära att mamman under en sådan vårdnadstvist kan hinna ta ut samtliga föräldraledighetsdagar, vilket innebär att barnet riskerar att förlora tid med den andra föräldern, då det inte finns några dagar för den andra föräldern att ta ut. I den här delen skulle en lösning naturligtvis kunna vara att den individuella delen fryses fram till dess att domstolen lämnat ett definitivt besked.

Mer rimligt vore dock att en bekräftelse av faderskapet direkt skulle kunna innebära gemensam vårdnad och om något talar däremot får den saken i så fall prövas. Det moderna samhället som välkomnar och arbetar för jämställdhet mellan könen måste också välkomna en förändring på detta område och detta bör riksdagen ge regeringen tillkänna.

Stockholm den 1 oktober 2013

Meeri Wasberg (S)

Marie Nordén (S)