Motion till riksdagen
2013/14:C408
av Anita Brodén (FP)

Bostadsrättsregister


FP825

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att upprätta ett bostadsrättsregister.

Motivering

Nästan 40 procent av alla lägenheter i flerbostadshus är idag bostadsrätter, vilket blir närmare 1 miljon bostadsrätter. Antalet bostadsrättsföreningar uppgår till omkring 28 000.

Under 2011 såldes drygt 92 000 bostadsrätter till ett värde av 125 miljarder kronor. Snittpriset för en bostadsrätt uppgick då till ca 1,35 miljoner kronor. De flesta bostadsrätter är belånade och den totala skulden kan beräknas uppgå till kanske 600 miljarder kronor. Såväl värdena som belåningarna ökar fortlöpande. Bostadsrätterna representerar således ett mycket betydande värde och utgör pant för avsevärda lånebelopp. De har med andra ord stor betydelse för samhällsekonomin.

Det finns inte något centralt register över bostadsrätterna. I stället är det den lokala bostadsrättsföreningen ansvar att föra en förteckning över de lägenheter som är upplåtna med bostadsrätt. Denna förteckning utgör också grunden för uppgifter om pantsättning av bostadsrätten.

Frågan om införande av ett statligt register över bostadsrätterna har varit aktuell under mycket lång tid. År 2007 upprättades en departementspromemoria Bostadsrättsregister – några modeller för registrering av bostadsrätter (Ds 2007:12). Såväl Svenska Bankföreningen som HSB Riksförbund, Riksbyggen, bostadsrättsorganisationen SBC, Fastighetsmäklarförbundet som Mäklarsamfundet har fortlöpande framfört till regeringen sina önskemål om att ett statligt register inrättas över bostadsrätterna.

Fördelarna med ett statligt centralt register, förslagsvis administrerat av Lantmäteriet, är framför allt tillförlitliga uppgifter om ägare och pantsättningar samt en betydligt snabbare hantering av ägarbyten och pantsättningar. Ett sådant register skulle också avsevärt försvåra de bedrägerier som förekommer främst med pantsättning av en bostadsrätt.

Likheterna mellan en bostadsrätt och en villafastighet är mycket stora när det gäller såväl ägarbyten som pantsättning. Ett register bör därför var uppbyggt på ungefär samma sätt som dagens inskrivningsregister med lagfart och inteckning. Precis som gäller för villafastigheter bör alla kostnader för hållande av ett register bekostas av bostadsrättsägarna genom avgifter vid ägarbyten och pantsättningar.

Nyligen har ånyo uppdagats att bedragare belånat bostadsrätter utan ägarnas vetskap. Bristen på ett centralt register underlättar sådana bedrägerier.

Stockholm den 4 oktober 2013

Anita Brodén (FP)