Motion till riksdagen
2013/14:C343
av Hans Backman (FP)

Tillsyn över konkursförvaltningen


FP715

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om en översyn av formerna för tillsynen över konkursförvaltningarna.

Motivering

Sedan omkring 1980 utövas tillsyn över konkursförvaltningarna av en särskild tillsynsmyndighet (TSM), som är en del av Kronofogdemyndigheten.

TSM ska övervaka att förvaltningen bedrivs på ett ändamålsenligt sätt i överensstämmelse med konkurslagen och andra författningar. TSM ska bland annat särskilt se till att avvecklingen av konkursen inte fördröjs i onödan. TSM får inventera konkursboets kassa och övriga tillgångar samt begära redovisning av förvaltaren.

Successivt under årens lopp har TSM:s arbetsuppgifter utökats till att bland annat konkursförvaltaren har en skyldighet att höra TSM:s inställning i vissa frågor innan beslut fattas.

TSM har också att granska konkursförvaltarnas slutredovisningar av konkurserna samt yttra sig till domstolen beträffande skäligheten av det av konkursförvaltaren begärda arvodets storlek.

TSM kommer på detta vis att vara – i olika grad beroende på konkursens omfattning – delaktig i handläggningen av varje enskild konkurs. Det finns också en inbyggd risk i systemet genom att TSM både ska ha synpunkter på enskilda förvaltningsåtgärder i en konkurs och sedan dessutom utöva tillsyn över vad som faktiskt utförts.

Uppbyggnaden av den statliga tillsynen över konkurshanteringen är unik och skiljer sig markant mot all annan statlig tillsyn. En jämförelse kan göras med den statliga tillsynen över revisorer och fastighetsmäklare, som är betydligt mindre omfattande, byråkratisk och dyrbar. Här bör noteras att antalet konkursförvaltare uppgår till omkring 350 personer att jämföra med omkring 6 700 fastighetsmäklare och omkring 4 000 revisorer. TSM har för fullgörande av sina arbetsuppgifter 55 årsarbetskrafter medan Fastighetsinspektionen har 18 personer anställda och Revisorsnämnden 22 personer anställda (avser 2012).

Tillsynen i konkurs borde kunna ske på liknande sätt som beträffande revisorerna och fastighetsmäklarna med en central myndighet, som generellt utövar en tillsyn över verksamheten samt tar upp anmälningar och har rätt att göra egna inspektioner m.m.

Det bör också noteras att med undantag för ett mindre antal jurister på Ackordscentralerna i Stockholm, Göteborg och Malmö är alla konkursförvaltare advokater och därmed underkastade Advokatsamfundets tillsyn.

I juni 2000 lämnade Konkurstillsynsutredningen sitt betänkande Ny konkurstillsyn (SOU 2000:62) till regeringen. Förslagen i betänkandet har inte lett till någon lagstiftning. För närvarande pågår arbete med slutförande av en rapport från Domstolsverket och TSM angående projektet ”En mer rationell konkurshantering”. Denna rapport föreslår att flera arbetsuppgifter, som idag utförs i domstolarna, ska flyttas över till TSM. Ett fullföljande av dessa förslag skulle än tydligare visa att TSM har flerdubbla arbetsuppgifter i konkurshandläggningen, som starkt ifrågasätter om TSM i ett sådant läge kan betecknas som ett tillsynsorgan.

Det är hög tid att reformera tillsynen i konkurs och då ställa frågan om vad det är som gör att denna verksamhet kräver en annorlunda och avsevärt större och omfattande tillsyn än motsvarande tillsyn över fastighetsmäklare och revisorer.

Stockholm den 30 september 2013

Hans Backman (FP)