Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om behovet av strategier för ökad träbyggnation för att minska utsläpp av koldioxid och därmed bidra till att skapa ett hållbart samhälle.
Att bygga i trä innebär en stor minskning av koldioxidutsläppen, där ersättning av stål och betong motsvarar 0,9 ton CO2 per m3 trä samt lagring av kol motsvarar 1.1 ton CO2 per m3 trä.
För att minska växthuseffektens konsekvenser krävs mer växande grönmassa samt att vi brukar denna i långlivade produkter.
Aktivt skogsbruk och kraftigt ökat träbyggande kommer vara i fokus för att minska klimatutsläpp och skapa tillväxt och hållbar utveckling i hela landet.
Skogen har för Sverige varit en av våra viktigaste sektorer för att bygga vårt välstånd, främst som fiberråvara. Det globala behovet av tidningspapper minskar radikalt och det krävs därför nya produktområden för dessa skogsvolymer. Ökat träbyggande är en sektor som kan svälja stora volymer av skogsråvara.
Träindustrier hamnar inte i storstäderna utan passar bäst på landsbygden. Ett aktivt skogsbruk med vidareförädling bidrar till tillväxt och utveckling på landsbygden. Samhällets beslutsnivåer kan lokalt stödja utvecklingen av industriella träbyggnadssystem genom att skapa regionala och kommunala strategier för mer trä i byggandet. Det innebär exempelvis att träbyggande skall prövas redan i den fysiska planeringen, att planer, markanvisningar och exploateringsavtal ska utnyttjas för samverkan med byggherrar och entreprenörer som vill utveckla träbyggandet.
I varje projekt där stat, region eller kommun och dess fastighetsbolag är byggherre skall möjligheten att använda trä undersökas.