Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att överväga en lagändring i föräldrabalken i vad som avser rätten att få vara vårdnadshavare.
Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att öka barnperspektivet i 2006 års vårdnadsreform.
Föräldrabalken trädde i kraft den 1 januari 1950. I enlighet med FN:s barnkonvention ska barnens bästa vara avgörande för alla beslut som rör barnen. Jag anser att en lagändring i föräldrabalken är nödvändig för att barn och ungdomars intressen bättre skall tas till vara.
I 6 kap. föräldrabalken framgår att om barnet står under bägge föräldrarnas vårdnad och en av dem dör skall den andre föräldern ha ensam vårdnad. Detta kan gälla även om den ena vårdnadshavaren har dödat den andre och sitter i häkte eller i fängelse. Förälder som är dömd för dråp eller mord av den andre föräldern skall inte behålla vårdnaden så att denne inifrån fängelset kan fortsätta styra sina barns liv. Som det ser ut idag kan socialnämnden besluta om att vårdnadshavaren skall mista vårdnaden, men det har i flertal fall visat sig att lagutrymmet ger möjlighet till tolkningar som inte gynnar barnen. Någonstans måste vi sätta en gräns och se till barnens behov – inte förälderns. Föräldrar som är dömda för mord eller dråp ska automatiskt förlora vårdnaden och en särskilt förordnad vårdnadshavare bör utses och skall tillsammans och i samråd med barnet eller ungdomen beroende på ålder avgöra om det ligger i barnets bästa att träffa den förälder som är dömd. Det skulle kunna vara möjligt att efter viss tid ansöka om att återfå vårdnaden under förutsättning att lämplighet kan styrkas.
Barn som bevittnat våld och andra övergrepp måste ges utrymme att göra sin röst hörd. Det är positivt att det pågår en utvärdering av 2006 års vårdnadsreform men jag anser att det går för långsamt med utgångspunkt från att många barn far illa varje dag i våldsutsatta hem och inte får sina behov tillgodosedda. Vi vet att barns ohälsa och utsatthet påverkar barnen negativt och även skolresultaten som i sin tur kan få avgörande konsekvenser för den enskilde individen.
Jag anser att för att stärka barns rätt och värna deras trygghet i familjer där våld sker bör riksdagen ge regeringen i uppdrag att överväga att se över reglerna i föräldrabalken och öka barnperspektivet i 2006 års vårdnadsreform.