Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om skydd för leverantörer vid konkurs.
Sedan 1 januari 1988 regleras konkurser i Sverige av konkurslagen (1987:672).
Förra året ansökte närmare 4 400 svenska företag om konkurs, vilket innebar en ökning med närmare 400 jämfört med 2011. När en företagskonkurs inträffar förlorar gäldenären (i detta fall företagets ägare) rätten att besluta över de egna tillgångarna och en konkursförvaltare utses som har till uppgift att ta över konkursboet.
Konkurslagens uppbyggnad är i dag främst tänkt att skydda köpare och andra företagare gentemot företag som gått i konkurs, det vill säga att den som exempelvis beställt och betalt för en vara men sedan inte kan få den levererad, ska ha möjlighet att kunna få tillbaka sina pengar ifrån konkursboet. En problematik gällande företagskonkurser som inte är lika uppmärksammad gäller det motsatta, där levererade men inte betalda varor blir en del av konkursboet.
Regeringen bör därför överväga möjligheten att se över konkurslagen med syfte att säkerställa att varor som är beställda och levererade, men inte betalda, till ett företag som drabbats av konkurs återgår till säljaren istället för att bli del av det drabbade företagets konkursbo.