Motion till riksdagen
2013/14:A392
av Catharina Bråkenhielm m.fl. (S)

Lönebidrag, utvecklingsanställning, trygghetsanställning och skyddad anställning hos offentlig arbetsgivare


S18201

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att taket för lönebidrag, utvecklingsanställning, trygghetsanställning och skyddad anställning hos offentlig arbetsgivare anpassas till de lönerörelser det föreskriver att man ska följa.

Motivering

Mycket av det fria och frivilliga föreningsarbetet bygger på anställningar där bidrag kan lämnas till lönekostnaderna. Bidragen skall utgöra åttio procent av kostnaderna inklusive lönebikostnad och avtalsförsäkringar. En förutsättning är även att man betalar efter gällande kollektivavtal vederbörande arbetar inom. Bidraget begränsas dock av ett högsta tak, vilket minskar bidragens procentuella andel ner till i många fall så mycket som femtio procent av lönekostnaderna då avtalen stiger efter varje lönerörelse och man oftast passerar taket med god marginal. Lönebidraget urholkas efter varje lönerörelse då taket blir intakt och inte följer med det växande gapet som uppstår.

De anställningar som görs med lönebidrag är oftast människor som har det svårt att komma in på arbetsmarknaden. Det kan vara personliga problem, något arbetshinder eller sjukdom eller annan orsak till begränsningar. Anställningarna är viktiga för dessa människors välbehag och sociala situation, man får en meningsfull sysselsättning som betyder mycket för individen och den organisation man är anställd inom. Med den takkonstruktionen av bidraget så försämras möjligheterna till fortsatt anställning och leder i stället till en social utslagning.

Bidraget är också viktigt för de organisationer som kan komma ifråga och är oftast en förutsättning för anställning. Organisationslivet pressas ofta till eftergifter som man har svårt att tillgodose men skall ändå fullfölja sitt ändamål med mindre resurser. Det blir lottförsäljningar och andra föreningsaffärer som skall till för att kompensera ett bortfall av bidraget. Det vore därför angeläget att takbegränsningen följer den löneutveckling som varje år förhandlas fram. Eftersom bidraget förutsätter facklig anslutning och tillhörighet så borde det finnas bra förutsättningar att varje år ta fram den ökning av takbeloppet som behövs så att det följer löneutvecklingen.

Stockholm den 1 oktober 2013

Catharina Bråkenhielm (S)

Jan-Olof Larsson (S)

Kenneth G Forslund (S)