Motion till riksdagen
2013/14:A367
av Meeri Wasberg m.fl. (S)

Hot och våld mot män som arbetar inom socialt arbete


S18124

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att regeringen skyndsamt bör utreda frågan om hot och våld mot män som arbetar inom socialt arbete.

  2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att ta fram riktlinjer kring hot och våld mot män som arbetar inom socialt arbete samt göra dem kända inom verksamheten.

Motivering

Goda förutsättningar att göra ett professionellt arbete inom socialtjänsten minskar i relation till förekomsten av hot och våld. Under våren 2013 genomförde fackförbundet Vision en enkätundersökning bland landets socialsekreterare och biståndshandläggare. Undersökningen visade att en tredjedel av de tillfrågade anger att de har upplevt hot och våld under de senaste två åren. 65 procent uppger att de har väl kända och inarbetade rutiner inför en situation då hot och våld uppstår. 35 procent svarar ”nej”, de har inte väl kända och inarbetade rutiner för sådana situationer. Män uppger i högre grad än kvinnor att de har blivit utsatta för hot och våld under de senaste två åren.

Pressade arbetsvillkor och stress innebär en ökad utsatthet för hot och våld. När handläggare och socialsekreterare inte har tid att möta utsatta människor minskar förutsättningarna för ett professionellt arbete och ett gott bemötande. Det förebyggande arbetet mot hot och våld ska vara väl förankrat hos personalen, detsamma gäller säkerhetsrutiner och krishantering. Därför är undersökningens resultat oroväckande då de personer som i högst grad är utsatta för hot och våld på sina arbetsplatser är desamma som saknar kända och inarbetade rutiner.

En rapport från Arbetsmiljöverket från 2011 (Hot och våld inom omsorg och vård) visar också på att manliga socialarbetare är starkt överrepresenterade när det gäller att ha blivit utsatta för fysiskt våld på arbetsplatsen.

Nyligen presenterade Vision en rapport som visar att även landets socialchefer är exponerade för hot och våld, trots att de normalt inte har daglig kontakt med klienter. Var femte svarande uppger att de har blivit utsatta de senaste två åren. Trenden att män inom socialtjänsten är mer utsatta för hot och våld än kvinnor är densamma i undersökningen bland socialchefer.

Det faktum att män som arbetar med socialt arbete i högre grad anger att de utsatts för hot och våld visar att det är angeläget att undersöka detta mer noggrant och att låta utforma riktlinjer kring hot och våld mot män som arbetar med socialt arbete, samt att göra dessa kända inom verksamheterna. Ökad kunskap och utvecklande effektiva insatser om mäns utsatthet bör i rimlighetens namn även innebära en minskad utsatthet för kvinnor. Det borde med andra ord kunna påverka både kvinnors och mäns arbetsmiljö på ett positivt sätt.

Stockholm den 1 oktober 2013

Meeri Wasberg (S)

Adnan Dibrani (S)

Eva Sonidsson (S)

Hillevi Larsson (S)

Jasenko Omanovic (S)

Katarina Köhler (S)

Kerstin Nilsson (S)

Kristina Nilsson (S)

Louise Malmström (S)

Marie Nordén (S)

Per Svedberg (S)

Åsa Lindestam (S)