Motion till riksdagen
2013/14:A329
av Désirée Pethrus (KD)

Åldersdiskriminering på arbetsmarknaden


KD783

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om långtidsarbetslösa i åldersspannet 40–59 år.

Motivering

Mer än hälften av arbetslösa personer i åldersspannet 40–59 år blir långtidsarbetslösa enligt Arbetsförmedlingens statistik. Detta innebär att det är oerhört svårt för dessa personer att hitta nytt arbete om de blir arbetslösa. Det resulterar i ett mycket stort lidande för individen och stora kostnader för det svenska samhället. Det behövs därför tidiga insatser för att motverka risken för långtidsarbetslöshet hos denna målgrupp.

Enligt undersökningar som gjorts ansåg flera rekryterare att deras kunder (arbetsgivarna) uttryckligen anger en önskvärd ålder på den talang de söker. För topptalanger, med chans att växa internt, går gränsen ibland så lågt som vid 35 års ålder.

I en ny bok från Trygghetsrådet under rubriken ”Du har fel ålder”, som bygger på en undersökning med drygt 1?000 personer i åldrarna 18–65 år, framkommer att hälften av alla tillfrågade anser att åldersfixeringen på arbetsmarknaden ökat de senaste fem åren samt att en av tre som söker jobb i dag upplever att deras ålder är ett problem. Inte ens lägre kostnader för pensionspremier och kompetensutveckling för äldre ökar arbetsgivarnas intresse att anställa personer som är 55 år och uppåt, enligt undersökningen.

Trots att lagen mot diskriminering på grund av ålder i arbetslivet infördes 2009 är idag långtidsarbetslösheten större hos målgruppen 40–59 än hos någon annan åldersgrupp. Det behövs krafttag mot denna arbetslöshet och det utanförskap den skapar i samhället. Även attityder på och utanför arbetsmarknaden behöver ändras gentemot äldre arbetsföra.

Detta vill riksdagen ge regeringen tillkänna.

Stockholm den 2 oktober 2013

Désirée Pethrus (KD)