Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att ändra lex Laval för att värna kollektivavtalsmodellen.
En gemensam arbetsmarknad i Europa är viktig. Människor ska kunna röra sig fritt och arbeta var de vill inom EU men det får inte utnyttjas för att pressa lönerna eller villkoren nedåt eller hota rätten att teckna kollektivavtal. Lika lön för lika arbete enligt lagar och regler ska gälla i hela Europa. Principen om att svenska kollektivavtal ska gälla på svenska arbetsplatser handlar om att alla arbetstagare ska behandlas lika, om allas rätt till likvärdiga löner och arbetsvillkor oavsett nationalitet.
EG-domstolen har i flera uppmärksammade domar gjort ingrepp i parternas rätt att hantera kollektivavtal. När EU:s utstationeringsdirektiv antogs av Europaparlamentet och ministerrådet fanns en bred enighet om att direktivet skulle utgöra en lägsta nivå – ett golv – för de löne- och anställningsvillkor som kan krävas av ett värdland. Med den så kallade lex Laval vände regeringen på begreppen och betraktade direktivet som ett tak. Det innebär att utstationerad arbetskraft riskerar att utsättas för diskriminering och att arbetsmarknaden utsätts för ett tryck nedåt mot lägre löner och sämre anställningsvillkor. Vissa delar av utstationeringsdirektivet är på väg att revideras så att likabehandling av löntagare kan garanteras på ett bättre sätt.
Regeringen passade på att göra inskränkningar i den svenska konflikträtten när den så kallade lex Laval infördes i Sverige. Det finns stora risker för att arbetstagare utnyttjas och att oseriösa företag kan konkurrera genom att dumpa löner och villkor. Det är bra att människor kan röra sig och arbeta över nationsgränser, men den fria rörligheten får aldrig användas för social dumpning.
Regeringen har, trots att den talar om den svenska kollektivavtalsmodellens förträfflighet, inte prioriterat att försvara den. Istället har den borgerliga regeringen drivit igenom en ny lag – lex Laval– som innebär att svenska löne- och anställningsvillkor inte längre kan gälla alla på arbetsmarknaden.
Den pågående parlamentariska utredningen – Utstationeringskommittén – som regeringen tillsatt för att utvärdera de ändringar som gjorts i lagen om utstationering av arbetstagare har enligt direktiven att ”överväga vilka lagändringar som krävs för att värna den svenska modellen i ett internationellt perspektiv”. Utredningen ska lämna sitt slutbetänkande i december 2014. Det finns dock all anledning att betona vikten av att svenska kollektivavtal ska gälla. Med hänvisning till ovan föreslås att utgångspunkten ska vara att svenska kollektivavtal ska gälla för alla som arbetar i Sverige och att konflikträtten ska försvaras.