Motion till riksdagen
2013/14:A313
av Adnan Dibrani m.fl. (S)

Flexjobb


S18052

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om flexjobb.

Motivering

Det ställs mycket höga krav på arbetstagare idag; man ska hela tiden kunna prestera till 100 procent. Det gör att arbetsgivare är tveksamma till att anställa människor med nedsatt arbetsförmåga.

Enligt Statistiska centralbyrån har bara 44 procent av män med funktionsnedsättning ett arbete, det vill säga de är anställda, egenföretagare eller föräldralediga. För kvinnorna är situationen ännu sämre: av dem har bara 39 procent ett jobb.

Vid arbetskraftsundersökningen 2008 var sysselsättningsgraden för denna grupp 50,0 procent och har alltså sedan dess sjunkit med sex procentenheter. Det är en anmärkningsvärd siffra som går stick i stäv med regeringens uttalade ambitioner att utrota utanförskapet. Arbetsförmedlingen ser inte att ökningen av antalet arbetslösa med funktionsnedsättning skulle upphöra.

I Danmark har man 1998 infört flexjobb som en anpassad anställningsform. Reformen ger jobb med heltidsersättning till personer som inte orkar jobba för fullt på grund av kronisk sjukdom eller någon annan form av permanent nedsättning i arbetsförmågan. Flexjobbet tar hänsyn till att personen kan behöva ha fler viloperioder, lägre arbetstempo, mindre antal uppgifter eller ett lägre antal arbetstimmar.

De arbetsmarknadspolitiska åtgärder som finns på den svenska arbetsmarknaden idag är inte tillräckliga. För det första kräver de nästan uteslutande att man först stängs ute från den reguljära arbetsmarknaden innan man kan komma i fråga för till exempel lönebidrag. Det finns inga bra modeller för att kunna behålla duktiga och kvalificerade personer på arbetsplatsen som genom sjukdom eller olycka förlorar delar av arbetsförmågan.

Detta blir dyrt för en arbetsgivare samtidigt som det innebär en personlig katastrof för den som utöver sjukdom även drabbas av arbetslöshet. Dessutom ger dagens arbetsmarknadsåtgärder för personer med funktionsnedsättning orimligt låga inkomster. Den som blir sjuk drabbas dubbelt – både med sjukdom och med förlorad inkomst.

Vi behöver en flexibel arbetsmarknad som tillåter alla att jobba till 100 procent av sin förmåga med 100 procent av lönen. Många människor, som har förvärvat en sjukdom eller ett handikapp under arbetslivet, förlorar idag jobbet utan att behöva göra det.

Möjligheten att införa flexjobb i Sverige, liknande det som finns i Danmark, borde undersökas. Det skulle underlätta för personer med funktionsnedsättning att få ett arbete och egen försörjning.

Stockholm den 20 september 2013

Adnan Dibrani (S)

Hans Hoff (S)

Jennie Nilsson (S)