Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om kvinnors stressiga arbetsmiljö.
Arbetslivet i Sverige är inte jämlikt. Kvinnors och mäns arbetsvillkor ser olika ut. Kvinnor dominerar fortfarande bland dem som har tidsbegränsade anställningar, timanställningar och deltidstjänster. Kvinnor jobbar oftare på arbetsplatser med relationsstress. De jobbar med människor i till exempel vården och inom handeln.
De arbeten som domineras av kvinnor värderas lägre än de arbeten som domineras av män.
Den stress som kvinnor upplever på sina arbetsplatser ökas när anställningarna dessutom har blivit otryggare. Välfärdsarbeten har försvunnit och fler kommer att försvinna de kommande åren enligt regeringens egna bedömningar. I takt med att fler välfärdsarbeten försvinner blir det alltmer stressigt för dem som är kvar. Ensamarbeten och tunga lyft inom vård, hemtjänst och hushållsnära tjänster kan leda till arbetsrelaterade sjukdomar. För att förebygga arbetsolyckor måste ett kontinuerligt förebyggande arbete pågå. Samtidigt som trenden i vissa delar ser positiv ut, ser det sämre ut med utvecklingen av den stressrelaterade ohälsan.
Den könsuppdelade arbetsmarknaden kan vara en orsak till att kvinnor i större utsträckning än män är sjukskrivna. Naturligtvis är detta en ohållbar situation och det behövs både kartläggning, krav på mindre stress, bättre scheman och tryggare arbetsplatser.