Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att gymnasieelever ska beredas möjlighet till sommarjobb.
Ett sommarjobb är ofta ungdomars första kontakt med arbetslivet och ett sätt att få en fot in på arbetsmarknaden. Genom ett sommarjobb får ungdomar viktiga erfarenheter och möjligheter att lära sig vilka krav som ställs på en arbetsplats. De får dessutom arbetslivserfarenheter och referenser för sitt framtida jobbsökande. Många gånger är det föräldrarnas kontakter som avgör huruvida en ung person får ett sommarjobb. Det är inte rimligt. Fler unga bör få möjlighet att sommarjobba.
I Nynäshamn har kommun och näringsliv arbetet fram en modell för att ordna sommarjobb. Ett flertal ungdomar har erbjudits sommarjobb under minst tre veckor. Av sommarjobben är 60 procent inom det privata näringslivet och de resterande inom kommunen. De privata arbetsgivare som inte kan stå för hela lönekostnaden har kunnat få en viss ekonomisk hjälp från kommunen. För att fler ungdomar ska kunna beredas sommarjobb bör Nynäshamnsmodellen utvidgas till att omfatta Sveriges samtliga kommuner. Om alla kommuner lyckas lika bra som Nynäshamn har gjort så kan det innebära 200 000 nya sommarjobb åt unga.