Utrikesutskottets betänkande

2013/14:UU17

Den parlamentariska församlingen för Unionen för Medelhavet (PA-UfM)

Sammanfattning

I detta betänkande behandlar utskottet verksamheten inom den parlamentariska församlingen för Unionen för Medelhavet (PA-UfM) och den svenska PA-UfM-delegationens arbete under 2013 (riksdagsstyrelsens redogörelse till riksdagen 2013/14:RS5) samt en motion som har väckts med anledning av redogörelsen.

Utskottet föreslår att redogörelsen läggs till handlingarna och att motionen avslås.

Utskottets förslag till riksdagsbeslut

1.

Riksdagsstyrelsens redogörelse till riksdagen 2013/14:RS5

 

Riksdagen lägger redogörelse 2013/14:RS5 till handlingarna.

2.

Övrigt yrkande

 

Riksdagen avslår motionsyrkandet som finns upptaget under denna punkt i utskottets förteckning över avstyrkta motionsyrkanden. Därmed avslår riksdagen motion

2013/14:U8 av Julia Kronlid (SD).

Stockholm den 13 mars 2014

På utrikesutskottets vägnar

Sofia Arkelsten

Följande ledamöter har deltagit i beslutet: Sofia Arkelsten (M), Christian Holm (M), Tommy Waidelich (S), Mats Johansson (M), Carin Runeson (S), Fredrik Malm (FP), Olle Thorell (S), Kerstin Lundgren (C), Christer Winbäck (FP), Bodil Ceballos (MP), Désirée Pethrus (KD), Julia Kronlid (SD), Hans Linde (V), Ulrik Nilsson (M), Désirée Liljevall (S) och Krister Örnfjäder (S).

Redogörelse för ärendet

Ärendet och dess beredning

Enligt riksdagsordningen (1 kap. 5 § andra stycket) beslutar riksdagsstyrelsen i ärenden av större vikt rörande riksdagens internationella kontakter. Enligt 10 § lagen (2011:745) med instruktion för Riksdagsförvaltningen beslutar styrelsen om framställningar och redogörelser till riksdagen.

Ordförandena för IPU-delegationen respektive delegationen till den parlamentariska församlingen för Unionen för Medelhavet (PA-UfM) i en skrivelse till riksdagsstyrelsen den 8 april 2011 (dnr 049-2548-2010/11) framfört önskemål om att den årliga redogörelsen för delegationernas respektive verksamhet ska lämnas till kammaren i stället för som i dag till riksdagsstyrelsen. Syftet är att ytterligare synliggöra verksamheten. I utredningen om riksdagens internationella verksamhet (RivUt, 2010/11:URF1) framförs att det är angeläget att det internationella engagemanget i högre grad integreras med riksdagens övriga verksamhet. Debatten i kammaren ger ledamöterna möjlighet att sprida kunskap och information sinsemellan och till allmänheten. Riksdagsstyrelsen beslutade 2012 och 2013 att överlämna redogörelserna för 2011 och 2012 års verksamhet i delegationen till IPU respektive till PA-UfM till riksdagen. Ärendena bereddes av utrikesutskottet och kammardebatt hölls. I översynen av riksdagsordningen (2012/13:URF3) beskrivs hanteringen av 2011 och 2012 års redogörelser som en försöksverksamhet. Riksdagsstyrelsen föreslår att försöksverksamheten fortsätter i syfte att skapa underlag för vidare överväganden. Mot bakgrund av detta beslutade riksdagsstyrelsen den 22 januari 2014 att överlämna 2013 års redogörelse för verksamheten inom den parlamentariska församlingen för Unionen för Medelhavet (PA-UfM) och riksdagens delegation till PA-UfM (2013/14:RS5) till riksdagen.

I detta betänkande behandlas redogörelsen om verksamheten inom PA-UfM och den svenska PA-UfM-delegationens arbete under 2013.

Bakgrund

Den parlamentariska församlingen för unionen för Medelhavet (PA-UfM, tidigare Empa) är sedan 2003 en mötesplats för parlamentariker från EU-länderna och de s.k. partnerländerna Algeriet, Egypten, Israel, Jordanien, Libanon, Marocko, den palestinska myndigheten, Syrien, Tunisien och Turkiet. I dag ingår även Albanien, Bosnien och Hercegovina, Kroatien (som sedan den 1 juli 2013 är medlem i EU), Mauretanien, Monaco och Montenegro i samarbetet. Församlingen består av 280 parlamentariker (130 parlamentariker från partnerländerna, 132 från EU, 8 från europeiska länder utanför EU och 10 från Mauritanien).

PA-UfM är den parlamentariska motsvarigheten till det samarbete som bedrivs på regeringssidan inom Unionen för Medelhavet (UfM). Målet med PA-UfM:s arbete är att skapa ett område runt Medelhavet med fred och stabilitet, delat välstånd och förstärkt samarbete i sociala och kulturella frågor. PA-UfM är ett av få forum där möten mellan Israel och delar av arabvärlden äger rum.

PA-UfM:s arbete bedrivs i en församlingssession, fem ständiga utskott och tre arbetsgrupper. De fem ständiga utskotten är:

·.    utskottet för politik, säkerhet och mänskliga rättigheter

·.    utskottet för ekonomiska, finansiella och sociala frågor och utbildning

·.    utskottet för energi, miljö och vatten

·.    utskottet för förbättrad livskvalitet, utbyte mellan civilsamhällen och kultur

·.    utskottet för kvinnors rättigheter.

Församlingssessionen sammanträder en gång per år. Däremellan sköts arbetet av ett exekutivt organ, den s.k. byrån, som består av en företrädare för ett EU-land, två företrädare för de sydliga partnerländerna och Europaparlamentet. Beslut fattas i huvudsak i konsensus. För närvarande är Europaparlamentet och Jordanien, Marocko och Portugals parlament medlemmar i byrån.

Ordförandeskapet för PA-UfM roterar på årlig basis och i samband med församlingssessionen i april 2013 övergick ordförandeskapet från Europaparlamentet till Jordaniens parlament.

Under 2013 etablerades ett sekretariat för PA-UfM i Bryssel efter flera års diskussioner.

Redogörelsens huvudsakliga innehåll

I redogörelsen beskrivs verksamheten inom PA-UfM och den svenska PA-UfM-delegationens arbete under 2013. Av redogörelsen framgår att arbetet i PA-UfM har präglats av en avtagande reformationstakt i demokratiseringsarbetet i Mellanöstern och Nordafrika, den s.k. MENA-regionen, och av de konflikter som pågår i regionen. Den svenska PA-UfM-delegationen har framför allt inriktat sitt arbete på att bevaka utvecklingen i PA-UfM:s sydliga medlemsstater i syfte att försöka utröna vad delegationen kan göra för att bistå i demokratiseringsarbetet. Mot bakgrund av detta genomförde delegationen en studieresa till Tunisien, anordnade möten på temat och tog emot besök från regionen. Delegationen deltog även i PA-UfM:s församlingssession och i de flesta utskottsmöten. Den svenska delegationen var även värd för ett miljöutskottsmöte som anordnades i Stockholm.

I april 2013 ersattes dåvarande ordförande Hans Wallmark (M) av Ulrika Karlsson (M). Den svenska delegationen till PA-UfM består därför numer av tre ordinarie ledamöter: ordförande Ulrika Karlsson (M), vice ordförande Kerstin Engle (S) och Désirée Pethrus (KD), samt tre suppleanter: Ulrik Nilsson (M), Abir Al-Sahlani (C) och Olle Thorell (S).

Utskottets överväganden

Riksdagsstyrelsens redogörelse till riksdagen 2013/14:RS5

Utskottets förslag i korthet

Riksdagen lägger redogörelse 2013/14:RS5 till handlingarna. Utskottet välkomnar delegationens verksamhetsberättelse för 2013 och ser positivt på det arbete som har bedrivits inom ramen för PA-UfM under det gångna året.

Utskottets ställningstagande

Utskottet konstaterar att den parlamentariska församlingen för Unionen för Medelhavet (PA-UfM, tidigare Empa) i tio år har fungerat som en mötesplats för parlamentariker från EU:s medlemsländer och de s.k. partnerländerna med målet att skapa ett område runt Medelhavet med fred och stabilitet, delat välstånd och förstärkt samarbete i sociala och kulturella frågor. Utskottet välkomnar delegationens redogörelse för verksamheten under 2013 och ser positivt på det arbete som har bedrivits inom ramen för PA-UfM under året.

PA-UfM är en församling i vilken man genom dialog kan bidra till ökad förståelse och samhörighet mellan de deltagande parlamentarikerna och är dessutom ett av få forum där representanter från Israel och delar av arabvärlden möts. Utskottet noterar vad som skrivs i redogörelsen om de utmaningar som PA-UfM står inför och uppskattar att den svenska delegationen under året har hållit en hög ambitionsnivå och att delegationen även i fortsättningen avser att bedriva ett aktivt arbete i det interparlamentariska samarbetet och genom besöksutbyte och seminarieverksamhet.

Utskottet värdesätter det engagemang som finns inom riksdagen för de frågor som PA-UfM arbetar med och önskar understryka den roll som interparlamentariskt erfarenhetsutbyte spelar.

Deltagande i internationella processer är en möjlighet för ledamöterna att skapa opinion för svenska synsätt i internationella sammanhang, men innebär också en möjlighet för ledamöterna att i den nationella kontexten i direkt kontakt med väljarna återspegla de opinioner som finns i omvärlden. De främsta målen med riksdagens internationella kontaktverksamhet bör enligt riksdagsstyrelsens antagna strategi vara att verka för demokrati och mänskliga rättigheter och att arbeta för att stärka parlamentens roll. Utskottet konstaterar att den svenska delegationen till PA-UfM genom sitt arbete bidrar till att uppfylla målen och välkomnar delegationens insatser under 2013.

Utskottet föreslår att redogörelsen läggs till handlingarna.

Övrigt yrkande

Utskottets förslag i korthet

Riksdagen avslår det motionsyrkande som finns i motion 2013/14:U8 av Julia Kronlid (SD).

Till redogörelsen finns motionsvis framförda förslag som är föremål för förenklad motionshantering enligt de riktlinjer som har fastslagits av riksdagen med anledning av Riksdagskommitténs betänkande 2005/06:RS3 och i enlighet med promemorian Förenklad motionshantering under återstoden av mandatperioden, som utrikesutskottet fastställde i oktober 2010. Utskottet har vid en genomgång och beredning funnit att yrkandet som finns i motion 2013/14:U8 inte kan vara aktuellt för något tillkännagivande från riksdagen.

Bilaga

Bilaga 1

Redogörelsen

Redogörelse 2013/14:RS5 Redogörelse för verksamheten inom Parlamentariska församlingen för Unionen för Medelhavet (PA-UfM) och den svenska PA-UfM-delegationens arbete under 2013.

Följdmotionen

2013/14:U8 av Julia Kronlid (SD):

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om ett svenskt utträde ur Unionen för Medelhavet.