Socialutskottets utlåtande

2013/14:SoU29

Granskning av grönbok om mobil hälsa

Sammanfattning

I utlåtandet behandlar utskottet Europeiska kommissionens grönbok om mobil hälsa (”m-hälsa”), KOM(2014) 219.

Syftet med grönboken är att inleda ett brett samråd med berörda parter om befintliga hinder och problem för utbyggnaden av m-hälsovård och att på så sätt få ett underlag för att kunna utnyttja m-hälsovårdens möjligheter.

Utskottet välkomnar samrådet och föreslår att utlåtandet läggs till handlingarna.

Utskottets förslag till riksdagsbeslut

Utlåtande om kommissionens grönbok om mobil hälsa

Riksdagen lägger utlåtande 2013/14:SoU29 till handlingarna.

Stockholm den 3 juni 2014

På socialutskottets vägnar

Anders W Jonsson

Följande ledamöter har deltagit i beslutet: Anders W Jonsson (C), Saila Quicklund (M), Margareta B Kjellin (M), Christer Engelhardt (S), Helena Bouveng (M), Ann Arleklo (S), Isabella Jernbeck (M), Lennart Axelsson (S), Maria Lundqvist-Brömster (FP), Catharina Bråkenhielm (S), Gunnar Sandberg (S), Rickard Nordin (C), Agneta Luttropp (MP), Anders Andersson (KD), Per Ramhorn (SD), Eva Olofsson (V) och Shadiye Heydari (S).

Redogörelse för ärendet

Ärendet och dess beredning

Kammaren hänvisade den 22 april 2014 Europeiska kommissionens grönbok om mobil hälsa (”m-hälsa”), KOM(2014) 219, till socialutskottet. Regeringens faktapromemoria Grönbok om mobil hälsa (2013/14:FPM86) anmäldes i kammaren den 19 maj 2014.

Europeiska kommissionen har genom grönboken bjudit in berörda parter att komma in med synpunkter på frågorna i grönboken senast den 3 juli 2014.

Grönbokens huvudsakliga innehåll

Inledning

Grönboken om m-hälsa aviserades i kommissionens handlingsplan för e-hälsa 2012–2020 – Innovativ hälsovård för det 21:a århundradet, KOM(2012) 736. Begreppet m-hälsa står för mobil hälsovård och omfattar medicinska och allmänna hälso- och sjukvårdsmetoder där man använder mobilutrustning, som t.ex. mobiltelefoner och utrustning för patientövervakning. M-hälsovård omfattar även applikationer (appar) på området livsstil och välbefinnande liksom påminnelser om medicinering via sms m.m.

Syftet med grönboken är att inleda ett brett samråd med berörda parter om befintliga hinder och problem för utbyggnaden av m-hälsovård och att på så sätt få ett underlag för att kunna utnyttja m-hälsovårdens möjligheter. Grönboken behandlar m-hälsovårdens möjligheter och tekniska aspekter och presenterar frågor att besvara i samrådet. Många av frågorna tillhör inte EU-lagstiftningens behörighetsområde, men kommissionen anser att EU kan stödja medlemsstaterna i arbetet med att ta fram goda exempel och att främja innovation och utbyggnad inom m-hälsovård.

Potentialen hos m-hälsa

Kommissionen påminner om att hälso- och sjukvårdssystemen i medlemsstaterna står inför nya utmaningar med en åldrande befolkning och ett ökat tryck på sina budgetar. I det sammanhanget kan m-hälsa bidra till en mer patientinriktad hälso- och sjukvård och stödja övergången till förebyggande hälsovård och samtidigt förbättra systemets effektivitet.

Kommissionen nämner även marknadspotentialen för m-hälsa och att denna har blivit ett kompletterande sätt att tillhandahålla hälso- och sjukvård under de senaste åren. Ökningen av trådlösa abonnemang för bl.a. smartmobiler har breddat marknaden för mobil hälsa och välbefinnande.

I grönboken nämner kommissionen bl.a. följande områden som bör belysas:

·.    läget i fråga om gällande rättsliga ram i EU

·.    patientsäkerhet och öppenhet och insyn när det gäller information

·.    m-hälsans roll i vårdsystemen och lika tillgång

·.    interoperabilitet

·.    ersättningsmodeller

·.    ansvarsfrågor

·.    forskning och innovation inom m-hälsa.

Inom dessa områden ställer kommissionen ett antal frågor att besvara i samrådet.

Utskottets granskning

Faktapromemorian

Regeringen har lämnat en faktapromemoria (2013/14:FPM86) med anledning av grönboken.

I faktapromemorian nämns att regeringen verkar för att patienter och medborgare ska få elektronisk tillgång till sin vårdinformation och verktyg som underlättar för den enskilde att engagera sig i sin egen hälsoutveckling. Regeringen noterar att kommissionen har tagit fram en grönbok om m-hälsa och välkomnar genomförandet av ett brett samråd med berörda parter om befintliga hinder och frågor som rör m-hälsa för att identifiera vägen framåt för bättre utnyttjande av potentialen i m-hälsolösningar.

Subsidiaritetsprincipen

Enligt regeringens faktapromemoria finns det inte nu något skäl att gå in på subsidiaritets- och proportionalitetsprincipen eftersom grönboken inte innehåller något lagstiftningsförslag. Utskottet delar den bedömningen.

Utskottets ställningstagande

Utskottet anser att det är positivt med samarbete på EU-nivå inom hälso- och sjukvårdsområdet, under förutsättning att subsidiaritetsprincipen och det nationella ansvaret för att ge och organisera hälso- och sjukvårdstjänster beaktas. Initiativ på EU-nivå bör endast tas i frågor som har en gränsöverskridande problematik och som bidrar till positivt utbyte av goda erfarenheter.

Utskottet, som noterar att regeringen verkar för att patienter och medborgare ska få elektronisk tillgång till sin vårdinformation och verktyg som underlättar för den enskilde att engagera sig i sin egen hälsoutveckling, välkomnar genomförandet av ett samråd och en diskussion om befintliga hinder och frågor som rör m-hälsovård med syftet att uppnå ett bättre utnyttjande av m-hälsovårdens potential. Utskottet föreslår att utlåtandet läggs till handlingarna.

Bilaga

Förteckning över granskade dokument

Europeiska kommissionens grönbok om mobil hälsa (”m-hälsa”), KOM(2014) 219.