Socialförsäkringsutskottets betänkande

2013/14:SfU8

ILO:s rekommendation om nationellt socialt grundskydd

Sammanfattning

I detta betänkande behandlar utskottet regeringens skrivelse 2013/14:52 ILO:s rekommendation om nationellt socialt grundskydd och en motion som väckts med anledning av skrivelsen. I skrivelsen informeras riksdagen om en rekommendation om nationellt socialt grundskydd som internationella arbetskonferensen antog 2012.

Utskottet föreslår att riksdagen avslår motionen och lägger skrivelsen till handlingarna.

I ärendet finns en reservation (MP).

Utskottets förslag till riksdagsbeslut

1.

ILO:s rekommendation om nationellt socialt grundskydd

 

Riksdagen lägger skrivelse 2013/14:52 till handlingarna.

2.

Grundtrygghet

 

Riksdagen avslår motion 2013/14:Sf9.

Reservation (MP)

Stockholm den 6 februari 2014

På socialförsäkringsutskottets vägnar

Gunnar Axén

Följande ledamöter har deltagit i beslutet: Gunnar Axén (M), Tomas Eneroth (S), Mikael Cederbratt (M), Lars-Arne Staxäng (M), Eva-Lena Jansson (S), Finn Bengtsson (M), Kurt Kvarnström (S), Hans Backman (FP), Shadiye Heydari (S), Solveig Zander (C), Jasenko Omanovic (S), Gunilla Nordgren (M), David Lång (SD), Magnus Ehrencrona (MP), Lars Gustafsson (KD), Christina Höj Larsen (V) och Tomas Nilsson (S).

Redogörelse för ärendet

Sverige är medlem i Internationella arbetsorganisationen (ILO). ILO:s beslutande församling – Internationella arbetskonferensen – sammanträder en gång per år. Som ett resultat av Internationella arbetskonferensens 101:a möte, som ägde rum i Genève den 30 maj–13 juni 2012, antogs den 14 juni 2012 en rekommendation om nationellt socialt grundskydd.

Rekommendationer är avsedda att övervägas vid lagstiftning eller på annat sätt men har inte den bindande karaktär som t.ex. en ratificerad konvention har. Enligt ILO-stadgans artikel 19 är en medlemsstat skyldig att förelägga sin lagstiftande församling (eller motsvarande) antagna konventioner och rekommendationer inom 18 månader efter att den internationella arbetskonferensens session avslutats.

I skrivelsen informerar regeringen riksdagen om rekommendationen, som finns i bilaga 2.

En förteckning över skrivelsen och en följdmotion finns i bilaga 1.

Utskottets överväganden

ILO:s rekommendation om nationellt socialt grundskydd

Utskottets förslag i korthet

Riksdagen avslår en motion om grundtrygghet och lägger skrivelse 2013/14:52 till handlingarna.

Jämför reservation (MP).

Skrivelsen

Social trygghet är en mänsklig rättighet. Detta följer bl.a. av FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna och den internationella konventionen om ekonomiska, sociala och kulturella rättigheter.

Med nationellt socialt grundskydd avses i den rekommendation om nationellt socialt grundskydd som antogs 2012 nationellt utformade garantier om grundläggande social trygghet som ger ett skydd som syftar till att förhindra eller minska fattigdom, sårbarhet och socialt utanförskap.

Enligt skrivelsen finns det globalt en stor samsyn om att grundläggande social trygghet för människor är en nödvändighet för ekonomisk, social och politisk utveckling. Under de senaste decennierna har fattigdomen i världen minskat snabbare än under någon annan tidpunkt i världshistorien. Trots detta saknar i dag ca 80 procent av jordens befolkning grundläggande social trygghet. Grundläggande social trygghet är ett viktigt instrument för att hindra och minska fattigdom, ojämlikhet och socialt utanförskap. Dessutom är grundläggande social trygghet en stabilisator i kristider. Detta är i enlighet med den utveckling som skett och de lärdomar som dragits globalt sedan den finansiella krisen 2007.

Inom EU:s utvecklingssamarbete lyfts arbetet med att införa sociala trygghetssystem i utvecklingsländer fram. År 2012 antog EU:s utrikesministrar slutsatser om socialt skydd i EU:s utvecklingsarbete där det uttrycktes stöd för ILO:s rekommendation om ett nationellt socialt grundskydd och ett kommissionsmeddelande om socialt skydd i EU:s utvecklingssamarbete, KOM(2012) 446. Frågan om rätt till grundläggande social trygghet finns även närvarande i diskussionen om framtagandet av den nya agendan för global utveckling efter 2015 som ska ersätta FN:s millenniemål.

Rekommendationen består av ingress och fem avsnitt, varav de senare består av 24 punkter. I ingressen framhålls ett antal principer och ställningstaganden som ligger till grund för rekommendationen. Rekommendationens materiella innehåll kan delas upp i fyra huvuddelar: syfte och grundläggande principer, inrättandet av ett nationellt socialt grundskydd, nationella strategier för utvidgning av den nationella sociala tryggheten och rekommendationer i fråga om uppföljning.

Syftet med rekommendationen är att ge ILO:s medlemmar vägledning om hur de inom ramen för sina nationella system kan inrätta och upprätthålla ett nationellt socialt grundskydd (ibland illustrerat som den horisontella dimensionen av social trygghet) som innehåller ett antal garantier om grundläggande social trygghet för alla. Rekommendationen ger också vägledning om hur medlemsländerna kan införa ett nationellt socialt grundskydd i strategierna för att utöka den sociala tryggheten (ibland benämnd den vertikala dimensionen) genom att gradvis säkerställa en allt högre grad av social trygghet för så många människor som möjligt.

Regeringen anför att rekommendationen om nationellt socialt grundskydd är betydelsefull då den ger vägledning om hur grundläggande social trygghet i första hand kan införas i de länder där ett sådant grundskydd saknas eller är bristfälligt. Regeringen anför vidare att social trygghet kan bidra till att uppfylla FN:s millenniemål och bidra till att uppnå en inkluderande och hållbar tillväxt. Regeringen konstaterar att rekommendationen är utformad så att den är förenlig med övrig internationell rätt inom området för mänskliga rättigheter, och noterar att Sverige tillhör de länder som har ratificerat ILO:s konvention (nr 102) om minimistandard för social trygghet. Regeringens bedömning är att rekommendationen inte föranleder några åtgärder.

Motionen

I motion 2013/14:Sf9 av Gunvor G Ericson m.fl. (MP) anförs att rekommendationen bör ses som en uppmaning att se över de svenska trygghetssystemen. Inkomstklyftorna ökar, och färre får ersättning från a-kassa och sjukförsäkring. Ett nytt system som kombinerar en inkomstförsäkring med en gemensam grundtrygghet åt alla som inte kan arbeta på grund av sjukdom eller arbetslöshet bör därför införas. Ett tillkännagivande om detta begärs i motionen.

Utskottets ställningstagande

Utskottet instämmer i regeringens bedömning att ILO:s rekommendation om ett nationellt socialt grundskydd är betydelsefull då den ger vägledning om hur grundläggande social trygghet kan införas i de länder där ett sådant grundskydd saknas eller är bristfälligt. Utskottet instämmer även i att rekommendationen är välbalanserad och flexibel och lämnar stort utrymme för medlemmarna att anpassa, utveckla eller utvidga sina trygghetssystem enligt nationella förutsättningar. Liksom regeringen anser utskottet att rekommendationen kan stödja en god social, ekonomisk och politisk utveckling i många länder.

I likhet med regeringen anser utskottet att rekommendationen inte bör föranleda några åtgärder. Utskottet föreslår att riksdagen lägger skrivelse 2013/14:52 ILO:s rekommendation om nationellt socialt grundskydd till handlingarna.

Utskottet kan konstatera att den parlamentariska socialförsäkringsutredningen arbetar med att bl.a. se över de allmänna försäkringarna vid sjukdom och arbetslöshet och att utredningen ska slutredovisa sitt uppdrag den 31 januari 2015. Utskottet anser därför att ett tillkännagivande till regeringen i enlighet med motionen inte ska göras. Utskottet avstyrker motion 2013/14:Sf9 (MP).

Reservation

Utskottets förslag till riksdagsbeslut och ställningstaganden har föranlett följande reservation. I rubriken anges vilken punkt i utskottets förslag till riksdagsbeslut som behandlas i avsnittet.

Grundtrygghet, punkt 2 (MP)

av Magnus Ehrencrona (MP).

Förslag till riksdagsbeslut

Jag anser att förslaget till riksdagsbeslut under punkt 2 borde ha följande lydelse:

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i reservationen. Därmed bifaller riksdagen motion 2013/14:Sf9.

Ställningstagande

Rekommendationen bör ses som en uppmaning att se över de svenska trygghetssystemen. Inkomstklyftorna ökar, och färre får ersättning från a-kassa och sjukförsäkring. Ett nytt system som kombinerar en inkomstförsäkring med en gemensam grundtrygghet åt alla som inte kan arbeta på grund av sjukdom eller arbetslöshet bör därför införas. Vad som nu anförts bör riksdagen ge regeringen till känna.

Bilaga 1

Förteckning över behandlade förslag

Skrivelsen

Regeringens skrivelse 2013/14:52 ILO:s rekommendation om nationellt socialt grundskydd.

Följdmotionen

2013/14:Sf9 av Gunvor G Ericson m.fl. (MP):

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att inrätta en grundtrygghet i socialförsäkringssystemen som omfattar alla vid arbetslöshet eller sjukdom.

Bilaga 2

Rekommendation (nr 202) om nationellt socialt grundskydd