Finansutskottets betänkande

2013/14:FiU7

Ändringar i statistiklagstiftningen

Sammanfattning

Betänkandet behandlar regeringens proposition Ändringar i statistiklagstiftningen (prop. 2013/14:7). I propositionen föreslås bl.a. att olika kvalitetskrav på den officiella statistiken skrivs in i lagen (2001:99) om den officiella statistiken. Lagen kompletteras också med en skyldighet att lämna uppgifter till europeisk statistikproduktion enligt en EU-förordning. Till skillnad från tidigare blir även kommunalförbund uppgiftsskyldiga, och regeringen får rätt att meddela föreskrifter om uppgiftsskyldighet.

Ändringarna ska enligt förslaget träda i kraft den 31 december 2013.

Utskottet tillstyrker lagändringarna.

Utskottets förslag till riksdagsbeslut

Ändringar i statistiklagen

Riksdagen antar regeringens förslag till lag om ändring i lagen (2001:99) om den officiella statistiken.

Därmed bifaller riksdagen proposition 2013/14:7.

Stockholm den 12 november 2013

På finansutskottets vägnar

Anna Kinberg Batra

Följande ledamöter har deltagit i beslutet: Anna Kinberg Batra (M), Fredrik Olovsson (S), Jonas Jacobsson Gjörtler (M), Pia Nilsson (S), Göran Pettersson (M), Peder Wachtmeister (M), Bo Bernhardsson (S), Carl B Hamilton (FP), Marie Nordén (S), Per Åsling (C), Sven-Erik Bucht (S), Staffan Anger (M), Per Bolund (MP), Anders Sellström (KD), Sven-Olof Sällström (SD), Ulla Andersson (V) och Agneta Karlsson (S).

Redogörelse för ärendet

Ärendet och dess beredning

Betänkandet behandlar regeringens proposition Ändringar i statistiklagstiftningen (prop. 2013/14:7). I propositionen föreslås bl.a. att olika kvalitetskrav på den officiella statistiken skrivs in i lagen (2001:99) om den officiella statistiken. Lagen kompletteras också med en skyldighet att lämna uppgifter till europeisk statistikproduktion enligt en EU-förordning. Till skillnad från tidigare blir även kommunalförbund uppgiftsskyldiga, och regeringen får rätt att meddela föreskrifter om uppgiftsskyldighet. Lagändringarna ska enligt förslaget träda i kraft den 31 december 2013.

Förslagen har granskats av Lagrådet. Regeringen har följt Lagrådets förslag.

Inga motioner har lämnats med anledning av propositionen.

Bakgrund

Den officiella svenska statistiken regleras i lagen (2001:99) om den officiella statistiken. I början av 2011 fick en särskild utredare i uppdrag att se över Statistiska centralbyrån (SCB) och systemet för den officiella statistiken. Utredningen, som tog namnet statistikutredningen, lämnade ett delbetänkande i maj 2012 och ett slutbetänkande i december 2012.

I propositionen behandlas enbart utredningens förslag till ändringar i lagen.

Utskottets överväganden

Ändringar i statistiklagen

Utskottets förslag i korthet

Riksdagen antar regeringens förslag till lagändringar. Ändringarna innebär bl.a. att kvalitetskrav på den officiella statistiken skrivs in i lagen (2001:99) om den officiella statistiken. Lagen kompletteras också med en skyldighet att lämna uppgifter till europeisk statistikproduktion enligt en EU-förordning. Till skillnad från tidigare blir även kommunalförbund uppgiftsskyldiga, och regeringen får rätt att meddela föreskrifter om uppgiftsskyldighet.

Lagändringarna ska träda i kraft den 31 december 2013.

Propositionens huvudsakliga innehåll

Kvalitetskrav på den officiella statistiken

Den svenska statistiken håller en hög kvalitet, enligt både statistikutredningen och europeiska jämförelser. Kraven på kvalitet i lagen (2001:99) är dock knapphändiga och allmänt hållna. Mer detaljerade krav och rekommendationer finns i stället i SCB:s föreskrifter och i riktlinjerna från Rådet för den officiella statistiken.

Regeringen anser att arbetet med att förbättra kvaliteten i den officiella statistiken ska fortsätta. Det handlar om att göra ett i grunden väl fungerande system ännu bättre. Regeringen föreslår därför att kvalitetskrav på den officiella statistiken förs in i lagen. Kraven ska utgå från de sju kvalitetskriterier som finns i EU:s statistikförordning ((EG) nr 223/2009).

De sju kriterierna är:

–     Relevans: mått på i hur hög grad statistiken tillgodoser användarnas nuvarande och potentiella behov.

–     Noggrannhet: grad av överensstämmelse mellan skattningar och de okända sanna värdena.

–     Aktualitet: perioden mellan den tidpunkt då de statistiska uppgifterna finns tillgängliga och den händelse eller företeelse som de beskriver.

–     Punktlighet: den tid som förflyter mellan det datum då den statistikansvariga myndigheten gör uppgifterna tillgängliga och det datum då de ska lämnas.

–     Tillgänglighet och tydlighet: hur användarna kan få tillgång till, använda och tolka uppgifter.

–     Jämförbarhet: mätning av effekten av skillnader i de statistiska begrepp, mätverktyg och förfaranden som använts, när statistik från olika geografiska områden eller sektorsområden eller från olika tidsperioder jämförs.

–     Samstämmighet: mått på i vilken utsträckning uppgifterna med tillförlitlighet kan kombineras på olika sätt och för olika ändamål.

Kraven har enligt regeringen ett viktigt signalvärde och kraven ska gälla alla statistikansvariga myndigheter.

Skyldighet att lämna uppgifter för statistik

Det här gäller i dag

I lagen om den officiella statistiken anges vilka som är skyldiga att lämna uppgifter till den officiella statistiken. Uppgiftsskyldiga är näringsidkare, ägare till fastighet där någon annan driver jordbruk, skogsbruk, trädgårdsodling eller håller djur, ideella föreningar, registrerade trossamfund, kommuner och landsting. I den förordning (2001:100) som kompletterar lagen anges statliga myndigheters uppgiftsskyldighet. I förordningen anges också vilka myndigheter som är statistikansvariga och inom vilka områden det ska tas fram officiell statistik.

Enligt lagen kan en uppgiftsskyldig som inte lämnar begärda uppgifter föreläggas att lämna in uppgifterna, dock först efter en uppmaning från den statistikansvariga myndigheten. Föreläggandet får utfärdas i kombination med böter.

Det här föreslår regeringen

I propositionen föreslår regeringen följande:

·.    Att uppgiftsskyldigheten enligt lagen även ska omfatta uppgifter som myndigheterna enligt en EU-förordning ska lämna till EU-kommissionen för produktion av europeisk statistik. Uppgiftsskyldiga blir alltså skyldiga att även lämna uppgifter som används för europeisk statistikproduktion, inte bara för svensk officiell statistikproduktion.

·.    Att även kommunalförbund blir uppgiftsskyldiga enligt lagen.

·.    Att regeringen eller den myndighet regeringen bestämmer får rätt att med föreskrifter bestämma vilka uppgifter som de uppgiftsskyldiga måste lämna till ansvariga statistikmyndigheter. Anledning är att behoven av olika former av statistik förändras ganska ofta och att det därför finns anledning att reglera detta på en lägre nivå än i lagen. Aktuella föreskrifter förs in i förordningen om den officiella statistiken.

·.    Att det tidigare kravet i lagen tas bort om att statistikansvarig myndighet måste uppmana en uppgiftsskyldig att leverera statistik innan man kan förelägga med eventuella böter. Detta för att göra insamlingen av uppgifter mer effektiv.

·.    Att regeringen i förordningen (2001:100) kommer att utöka de uppgifter som kommuner, landsting och kommunförbund måste lämna. Anledningen är bl.a. att detta krävs för att Sverige ska uppfylla kraven i rådets direktiv (2011/85/EU) om krav på medlemsstaternas budgetramverk.

I riktlinjerna för europeisk statistik och förordningen om europeisk statistik ((EG) nr 233/2009) är ett av målen i statistikframställningen att minska den s.k. uppgiftslämnarbördan för bl.a. företag. Målet är också en del i regeringens regelförenklingsarbete.

Regeringen konstaterar att möjligheterna att minska uppgiftsskyldigheten är en avvägning mellan målet om en minskad uppgiftslämnarbörda och behovet av statistik. Men arbetet med att minska bördan fortsätter, enligt regeringen. Det ska vara upp till varje myndighet att hitta metoder som minskar bördan.

Regeringen anser därför att man i förordningen om den officiella statistiken (2001:100) bör skriva in ett krav på att de statistikansvariga myndigheterna ska sträva efter att begränsa uppgiftslämnarbördan. Ett sådant krav skulle bli en viktig signal om vikten av att minska uppgiftslämnarbördan.

När ska ändringarna träda i kraft

Rådets direktiv (2011/85/EU) om krav på medlemsstaternas budgetramverk (som beskrivs i sista punkten ovan) ska vara genomfört senast den 31 december 2013. Lagändringarna som föreslås i propositionen ger regeringen bl.a. möjlighet att besluta om de ändringar i förordningen (2001:100) som krävs för att Sverige ska ha uppfyllt kraven i direktivet. Regeringen anser därför att lagändringarna bör träda i kraft den 31 december 2013.

Ekonomiska konsekvenser

Regeringen förutsätter att förslagen kan genomföras inom befintliga ekonomiska ramar.

Finansutskottets ställningstagande

Utskottet tillstyrker regeringens förslag till ändringar i lagen (2001:99) om den officiella statistiken.

Bilaga 1

Förteckning över behandlade förslag

Propositionen

Proposition 2013/14:7 Ändringar i statistiklagstiftningen:

Riksdagen antar regeringens förslag till lag om ändring i lagen (2001:99) om den officiella statistiken.

Bilaga 2

Regeringens lagförslag