Civilutskottets betänkande

2013/14:CU22

Fler bostäder åt unga och studenter

Sammanfattning

I betänkandet behandlar utskottet proposition 2013/14:59 Fler bostäder åt unga och studenter samt två motioner som väckts med anledning av propositionen.

I propositionen föreslår regeringen att riksdagen antar ett förslag om ändringar i plan- och bygglagen. Lagförslaget innebär att det ska framgå av översiktsplanen hur kommunen avser att tillgodose det långsiktiga behovet av bostäder. Det föreslås också att avsteg från lagens krav på tillgänglighet och användbarhet alltid ska få göras vid inredning av bostäder på högst 35 kvadratmeter på en vind.

Vidare föreslås att ett tidsbegränsat bygglov ska få ges för högst 10 år och på den sökandes begäran kunna förlängas med högst 5 år i taget. Den sammanlagda tiden ska få överstiga 15 år endast om lovet ska användas för ett ändamål som har säsongskaraktär. Det ska inte behövas något tekniskt samråd för flyttning av en enstaka enkel byggnad, om byggnadsnämnden inte beslutar annat. Byggnadsnämnden ska även få besluta att tekniskt samråd inte behövs för att flytta flera enkla byggnader.

Lagändringarna föreslås träda i kraft den 1 juli 2014.

I den ena motionen föreslås att riksdagen avslår de förslag i propositionen som gäller avsteg från kraven på tillgänglighet och användbarhet vid inredning av vind, förlängd tid för tidsbegränsat bygglov och undantag från kravet på tekniskt samråd. I den andra motionen föreslås att riksdagen i ett tillkännagivande ska begära att regeringen återkommer med ett förslag till en komplettering av plan- och bygglagen vad gäller kommunens ansvar för bostadsbyggande.

Civilutskottet föreslår att riksdagen antar regeringens lagförslag och avslår motionerna.

I betänkandet finns två reservationer och ett särskilt yttrande.

Utskottets förslag till riksdagsbeslut

1.

Lagförslaget i fråga om avsteg från krav på tillgänglighet m.m.

 

Riksdagen antar regeringens förslag till lag om ändring i plan- och bygglagen (2010:900) i de delar det avser 8 kap. 7 §, 9 kap. 33 § och 10 kap. 14 §.

Därmed bifaller riksdagen proposition 2013/14:59 i denna del och avslår motion

2013/14:C2 av Amineh Kakabaveh m.fl. (V).

Reservation 1 (MP, V)

2.

Lagförslaget i övrigt

 

Riksdagen antar regeringens förslag till lag om ändring i plan- och bygglagen (2010:900) i den mån lagförslaget inte omfattas av vad utskottet föreslagit ovan. Därmed bifaller riksdagen proposition 2013/14:59 i denna del.

3.

Kompletterande bestämmelser om bostadsbyggande

 

Riksdagen avslår motion

2013/14:C1 av Markus Wiechel (SD).

Reservation 2 (SD)

Stockholm den 27 mars 2014

På civilutskottets vägnar

Veronica Palm

Följande ledamöter har deltagit i beslutet: Veronica Palm (S), Nina Lundström (FP), Oskar Öholm (M), Eva Bengtson Skogsberg (M), Carina Ohlsson (S), Marta Obminska (M), Hillevi Larsson (S), Margareta Cederfelt (M), Jonas Gunnarsson (S), Yilmaz Kerimo (S), Jessika Vilhelmsson (M), Jan Lindholm (MP), Roland Utbult (KD), Markus Wiechel (SD), Lars Eriksson (S), Amineh Kakabaveh (V) och Helén Andersson (C).

Redogörelse för ärendet

Ärendet och dess beredning

I detta betänkande behandlar utskottet proposition 2013/14:59 Fler bostäder åt unga och studenter samt två motioner som väckts med anledning av propositionen.

Regeringen anger följande bakgrund till propositionen. I november 2011 beslutade regeringen att en särskild utredare skulle se över reglerna om genomförande av detaljplan i syfte att åstadkomma en tydlig, effektiv och transparent plangenomförandelagstiftning (dir. 2011:104). I slutbetänkandet En effektivare plan- och bygglovsprocess (SOU 2013:34) lämnade Plangenomförandeutredningen förslag till ändringar i plan- och bygglagen (2010:900) bl.a. i syfte att stärka bostadsförsörjningsfrågorna. Betänkandet har remissbehandlats.

I november 2012 beslutade regeringen att ge Boverket i uppdrag att föreslå författningsändringar i syfte att stimulera byggandet av student- och ungdomsbostäder. Boverket redovisade uppdraget i juni 2013 i rapporten Boverkets förslag på regeländringar för fler bostäder åt unga och studenter (Boverkets rapport 2013:20). Boverkets lagförslag har remissbehandlats.

I propositionen föreslår regeringen – efter att ha hört Lagrådet – att riksdagen antar ett förslag till lag om ändring i plan- och bygglagen (2010:900). De föreslagna ändringarna avser innehållet i översiktsplanen (3 kap. 5 §), kraven på tillgänglighet och användbarhet i samband med ändring av en byggnad i vissa fall (8 kap. 7 §), tidsbegränsat bygglov (9 kap. 33 §) och kravet på tekniskt samråd vid flyttning av byggnad (10 kap. 14 §).

I en av de väckta motionerna föreslås att riksdagen avslår regeringens lagförslag vad gäller de tre sistnämnda frågorna. I betänkandet behandlar utskottet först dessa frågor och därefter lagförslaget avseende översiktsplanen. Avslutningsvis behandlar utskottet ett motionsförslag om att riksdagen bör begära att regeringen återkommer med förslag om kompletterande bestämmelser vad gäller kommunens ansvar för bostadsbyggande.

Regeringens förslag till riksdagsbeslut finns i bilaga 1 och lagförslaget i bilaga 2.

Motionsförslagen finns i bilaga 1.

Utskottets överväganden

Lagförslaget i fråga om avsteg från krav på tillgänglighet m.m.

Utskottets förslag i korthet

Riksdagen antar regeringens lagförslag i fråga om avsteg från kraven på tillgänglighet och användbarhet när bostäder på högst 35 kvadratmeter inreds på en vind, tidsbegränsat bygglov och kravet på tekniskt samråd vid flyttning av byggnad samt avslår ett motstående motionsförslag.

Jämför reservation 1 (MP, V).

Inledning

I propositionen lägger regeringen fram förslag om vissa ändringar i plan- och bygglagen som bl.a. har till syfte att förbättra bostadssituationen för unga och studenter. I ett inledande avsnitt i propositionen redovisar regeringen även fakta och statistik om bostadssituationen för unga och studenter samt vissa aktuella insatser på området. Det gäller bl.a. ett uppdrag till Boverket att föreslå de ändringar på lag-, förordnings-, föreskrifts- och vägledningsnivå som behövs för att underlätta byggande av bostäder för unga och studenter. Ett arbete pågår för närvarande med att förenkla de föreskrifter som Boverket har utfärdat med stöd av plan- och bygglagen, dvs. Boverkets byggregler. Avsikten är att lättnader i reglerna för student- och ungdomsbostäder ska kunna träda i kraft den 1 juli 2014. Regeringen redovisar även vissa andra insatser som har genomförts under de senaste åren och som helt eller delvis tar sikte på att öka utbudet av bostäder för unga och studenter. Det gäller bl.a. stöd för inventering av lämplig mark för byggande av studentbostäder och för innovativt byggande av bostäder för unga och studenter samt nya regler för uthyrning av privatbostäder och sänkt schablonavdrag vid uthyrning.

Propositionen

Lagförslaget avseende 8 kap. 7 § plan- och bygglagen, förkortad PBL, innebär att det vid ändring av en byggnad alltid ska få göras avsteg från kraven på tillgänglighet och användbarhet om ändringen innebär att bostäder på högst 35 kvadratmeter inreds på en vind.

Regeringen framhåller att förslaget innebär att det kan skapas bostäder i befintliga fastigheter i centrala och attraktiva lägen som sannolikt inte skulle kunna komma till stånd utan undantag från tillgänglighetskraven.

Lagförslaget avseende 9 kap. 33 § innebär att ett tidsbegränsat bygglov ska få ges för högst 10 år. Tiden ska på sökandens begäran kunna förlängas med högst 5 år i taget. Den sammanlagda tiden ska få överstiga 15 år endast om lovet ska användas för ett ändamål som har säsongskaraktär.

Regeringen anför att bostadsbyggandet i första hand ska vara långsiktigt men att det finns situationer där mark står oanvänd i väntan på att den ska användas för avsett ändamål eller där det av någon annan anledning inte går att bevilja permanent bygglov. Tidsbegränsade bygglov kan i sådana situationer innebära en möjlighet för byggnadsnämnden att effektivisera markanvändningen genom att tillåta en åtgärd som är angelägen eller önskvärd under en begränsad tid. Vidare hänvisar regeringen till framförda synpunkter på att den nuvarande maximala tiden för tidsbegränsade bygglov på 10 år är alltför kort för att investeringarna ska bli lönsamma.

Lagförslaget avseende 10 kap. 14 § innebär att det inte ska behövas något tekniskt samråd för flyttning av en enstaka enkel byggnad, om byggnadsnämnden inte beslutar något annat. Byggnadsnämnden ska även få besluta att tekniskt samråd inte behövs för att flytta flera enkla byggnader.

Regeringen hänvisar i denna fråga till sin allmänna strategi att se över och förenkla processer som fördyrar, försvårar och försenar bostadsbyggandet. Boverket har föreslagit ett undantag från kravet på tekniskt samråd vid flyttning av vissa byggnader. Proceduren för att flytta byggnader är enligt vad Boverket erfarit onödigt komplicerad och tidskrävande.

Motionen

I motion 2013/14:C2 av Amineh Kakabaveh m.fl. (V) föreslås att riksdagen ska avslå de förslag i propositionen som handlar om avsteg från kraven på tillgänglighet och användbarhet vid inredningen av vindar, förlängd tid för tidsbegränsade bygglov och undantag från krav på tekniskt samråd vid flyttning av bostäder.

Motionärerna framhåller att minskad tillgänglighet är fel väg att gå när det gäller att öka utbudet av bostäder. Förslaget om att ta bort hisskravet vid inredningen av bostäder på vindar anses drabba människor som redan är missgynnade i samhällsplaneringen. Det innebär att personer med funktionsnedsättning varken kan bo i dessa bostäder eller komma på besök. Även förslagen om förlängd tid för tidsbegränsade bygglov och undantag från kravet på tekniskt samråd anses i vissa fall kunna leda till sämre tillgänglighet. Motionärerna hänvisar också till de remissynpunkter som har förts fram i ärendet när det gäller frågor om tillgänglighet och användbarhet.

Utskottets ställningstagande

Enligt utskottets mening finns det ett stort behov av att vidta åtgärder som på olika sätt kan underlätta bostadsbyggandet och leda till lägre byggkostnader. Det gäller inte minst åtgärder som kan öka utbudet av bostäder som är lämpliga för unga och studenter. De nu aktuella förslagen bör ses som ett led i detta arbete. De invändningar som i motion 2013/13:C2 riktas mot förslagen tar helt sikte på deras eventuella inverkan på bostädernas tillgänglighet och användbarhet. Utskottet begränsar därför sina överväganden till denna fråga.

Utskottet anser liksom motionärerna att arbetet med att öka tillgängligheten i samhället för personer med funktionsnedsättning måste ges hög prioritet. Det gäller särskilt vid nyproduktion och stora investeringar som innebär att byggnader och utemiljöer förnyas. För att nå uppsatta mål om full delaktighet i samhället för personer med funktionsnedsättning måste också stora insatser göras för att förbättra tillgängligheten i befintliga miljöer. I dessa frågor råder det inte några delade meningar. Det frågan nu gäller är emellertid om ett begränsat avsteg ska kunna göras från huvudprincipen om god tillgänglighet för alla om detta bidrar till att bostadsbristen för unga och studenter kan minska.

Förslagen om avsteg från kraven på tillgänglighet och användbarhet avser endast den situationen när bostäder på högst 35 kvadratmeter inreds på en vind. Regeringen gör i propositionen bedömningen att detta förslag kan skapa boenden som utan avsteg från tillgänglighet och användbarhet inte skulle bli möjliga som bostäder för målgrupper för vilka det råder brist på bostäder. Genom att inreda bostäder på vindar ökar utbudet av små bostäder i centrala lägen, dvs. just sådana bostäder som unga och studenter ofta efterfrågar. Regeringen framhåller också att det redan med dagens regler är möjligt att medge vissa avsteg från tillgänglighetskravet vid inredningen av vindar, men att utfallet av byggnadsnämndens bedömning är osäkert och varierar från en situation till en annan. Av denna anledning bedömer regeringen att det är lämpligt att redan i lagtexten klargöra förutsättningarna för avsteg från kraven på tillgänglighet och användbarhet vid inredningen av vindar med små bostäder.

Civilutskottet har inte någon annan uppfattning än regeringen i fråga om den föreslagna bestämmelsen om avsteg från kraven på tillgänglighet och användbarhet vid inredningen av vindar (8 kap. 7 §).

Även förslaget om förlängd tid för tidsbegränsat bygglov (9 kap. 33 §) kan i vissa situationer bidra till att förbättra bostadssituationen för unga och studenter. Det finns situationer där mark står oanvänd i väntan på att den ska användas för avsett ändamål eller där det av någon annan anledning inte går att bevilja permanent bygglov. Ett tidsbegränsat bygglov kan i dessa fall bidra till att marken används effektivt och att utbudet av bostäder ökar. Detta förutsätter emellertid att det tidsbegränsade bygglovet inte ges för så kort tid att investeringen blir olönsam och därför inte kan komma till stånd. Samtidigt är det inte önskvärt med en alltför lång tidshorisont för de tillfälliga åtgärderna. Det kan leda till olägenheter för omgivningen eller, som påpekas i motionen, till att vissa undantag från de krav som ställs i samband med permanent bygglov gäller under längre tid. Utskottet anser att de förändringar av villkoren för tidsbegränsat bygglov som regeringen föreslår är en lämplig avvägning av de olika intressen som bör beaktas i sammanhanget.

Även i fråga om förslaget om undantag från kravet på tekniskt samråd vid flyttning av byggnader (10 kap. 14 §) anser utskottet att de skäl som regeringen anför bör godtas av riksdagen. Undantaget är avsett att tillämpas på byggnader som har en enkel konstruktion och som kan flyttas med förhållandevis enkla åtgärder.

Sammanfattningsvis anser utskottet att riksdagen bör anta de delar av regeringens lagförslag som har behandlats ovan. Det innebär att motion 2013/14:C2 bör avslås.

Lagförslaget i övrigt

Utskottets förslag i korthet

Riksdagen antar regeringens lagförslag avseende innehållet i översiktsplanen.

Propositionen

Lagförslaget avseende 3 kap. 5 § innebär att det ska framgå av kommunens översiktsplan hur kommunen avser att tillgodose det långsiktiga behovet av bostäder.

Som bakgrund till förslaget hänvisar regeringen till de ändringar i lagen (2000:1383) om kommunernas bostadsförsörjningsansvar, förkortad BFL, som beslutades 2013 (prop. 2012/13:178, bet. 2013/14:CU5, rskr. 2013/14:39) och trädde i kraft den 1 januari 2014. Ändringarna innebär att det har tydliggjorts att varje kommun ska planera för bostadsförsörjningen i kommunen med riktlinjer. Vidare har innehållet i och processen för att ta fram kommunala riktlinjer för bostadsförsörjningen preciserats. I detta sammanhang beslutades också om en ändring i plan- och bygglagen som innebär att bostadsbyggande och utveckling av bostadsbeståndet nu har förts in i lagen som ett sådant allmänt intresse som kommunerna ska främja vid planläggning.

Regeringen anför i den nu aktuella propositionen att samordningen mellan PBL och BFL bör öka ytterligare genom ett tydligare krav på översiktsplanens innehåll. Det framhålls att avsikten med lagändringen är att kommunens riktlinjer om bostadsförsörjningen ska återspeglas genom ställningstaganden i den fysiska planeringen, och inte att dubblera innehållet i översiktsplanen och kommunens riktlinjer.

Utskottets ställningstagande

Det har inte lagts fram något förslag med invändningar mot att plan- och bygglagen i enlighet med regeringens förslag kompletteras med en bestämmelse som innebär att det ska framgå av översiktsplanen hur kommunen avser att tillgodose det långsiktiga behovet av bostäder. Däremot har det lagts fram ett motionsförslag om behovet av att ytterligare tydliggöra innebörden av kommunens ansvar för bostadsbyggande. Det förslaget behandlar utskottet nedan.

Utskottet föreslår att riksdagen antar regeringens förslag om ändring i 3 kap. 5 §.

Kompletterande bestämmelser om bostadsbyggande

Utskottets förslag i korthet

Riksdagen avslår ett motionsförslag om en komplettering av bestämmelserna i plan- och bygglagen om översiktsplanens innehåll m.m. Enligt utskottets mening saknas det helt skäl för motionärens antagande om behovet av en sådan komplettering.

Jämför reservation 2 (SD).

Motionen

I motion 2013/14:C1 av Markus Wiechel (SD) föreslås att riksdagen i ett tillkännagivande ska begära att regeringen återkommer med ett förslag till en komplettering av plan- och bygglagen vad gäller kommunens ansvar för bostadsbyggande. Motionären anser att formuleringen i den nu aktuella ändringen av bestämmelserna om översiktsplanens innehåll kan uppfattas som att kommunernas skyldighet enbart är att tillgodose behovet av nya bostäder, utan hänsyn till vad kommuninvånarna och kommunfullmäktige har för kommunal vision. Av detta skäl föreslår motionären att det utarbetas en ny formulering av bestämmelserna i 3 kap. 5 § punkt 5 och 2 kap. 3 § första stycket punkt 5 med innebörden att både planering och redovisning ska ske i enlighet med kommunens riktlinjer.

Utskottets ställningstagande

Motionären befarar att den aktuella kompletteringen av bestämmelserna om översiktsplanens innehåll kan leda till en planering som står i strid med kommuninvånarnas och kommunfullmäktiges önskemål. Enligt utskottets mening saknas det helt skäl för ett sådant antagande om hur den aktuella bestämmelsen kan uppfattas och tillämpas. Den föreslagna bestämmelsen innebär snarast en precisering av de grundläggande kraven på att översiktsplanen ska ange den långsiktiga utvecklingen av den fysiska miljön. Syftet är att stärka kopplingen mellan översiktsplaneringen och kommunernas riktlinjer för bostadsförsörjningen genom att riktlinjerna även återspeglas genom ställningstaganden i den fysiska planeringen.

Motion 2013/14:C1 avstyrks.

Reservationer

Utskottets förslag till riksdagsbeslut och ställningstaganden har föranlett följande reservationer. I rubriken anges vilken punkt i utskottets förslag till riksdagsbeslut som behandlas i avsnittet.

1.

Lagförslaget i fråga om avsteg från krav på tillgänglighet m.m., punkt 1 (MP, V)

 

av Jan Lindholm (MP) och Amineh Kakabaveh (V).

Förslag till riksdagsbeslut

Vi anser att förslaget till riksdagsbeslut under punkt 1 borde ha följande lydelse:

Riksdagen avslår regeringens förslag till lag om ändring i plan- och bygglagen (2010:900) i de delar det avser 8 kap. 7 §, 9 kap. 33 § och 10 kap. 14 §. Därmed bifaller riksdagen motion

2013/14:C2 av Amineh Kakabaveh m.fl. (V) och

avslår proposition 2013/14:59 i denna del.

Ställningstagande

Vi anser att de förslag om avsteg från kraven på tillgänglighet m.m. som regeringen har lagt fram i propositionen Fler bostäder åt unga och studenter på intet sätt kan ses som någon lösning på den stora bostadsbristen för dessa grupper. Det krävs helt andra åtgärder baserade på en aktiv och rättvis bostadspolitik för att komma till rätta med detta samhällsproblem. Vi har vid upprepade tillfällen lagt fram förslag om sådana åtgärder. Däremot riskerar regeringens förslag att förvärra ett annat stort samhällsproblem, nämligen den bristande tillgängligheten i samhället för personer med funktionsnedsättning. Vi anser att detta är helt orimligt, och förslagen har också fått mycket stark kritik från såväl funktionshindersorganisationerna som Diskrimineringsombudsmannen och Myndigheten för handikappolitisk samordning. Utgångspunkten måste vara att alla nytillkommande bostäder ska byggas med god tillgänglighet och användbarhet för personer med funktionsnedsättning. Samhällets åtgärder ska i stället inriktas på att i möjligaste mån undanröja de brister i tillgänglighet som finns både i bostadsbeståndet och övriga byggnader och i samhället i övrigt.

Förslaget om att göra undantag från plan- och bygglagens krav på tillgänglighet och användbarhet vid inredningen av vindar till mindre lägenheter innebär att dessa bostäder kan byggas utan hiss och att kraven på bostädernas utformning sänks. Undantagsreglerna kommer att drabba människor som redan är missgynnade i samhällsplaneringen. De innebär att personer med funktionsnedsättning inte kan bo i de nya bostäder som inreds på vindarna och inte heller besöka vänner eller familjemedlemmar som bor i dessa bostäder.

Även förslagen om förlängd tid för tidsbegränsade bygglov respektive undantag från tekniskt samråd vid flyttning av byggnader har fått kritik från ett tillgänglighetsperspektiv. Det förstnämnda förslaget innebär att en byggnad med tillfälligt bygglov kommer att kunna vara otillgänglig en längre tidsperiod än i dag. Det sistnämnda förslaget innebär att möjligheten att uppmärksamma brister i tillgänglighet och användbarhet i samband med det tekniska samrådet tas bort vid flyttning av vissa byggnader.

Vi anser sammanfattningsvis att fler – inte färre – bostäder och offentliga miljöer måste göras tillgängliga. Därför bör riksdagen avslå de förslag i propositionen som handlar om avsteg från kraven på tillgänglighet och användbarhet vid inredningen av vindar, förlängd tid för tidsbegränsade bygglov och undantag från krav på tekniskt samråd vid flyttning av bostäder. Det innebär samtidigt ett bifall till motion 2013/14:C2 (V).

2.

Kompletterande bestämmelser om bostadsbyggande, punkt 3 (SD)

 

av Markus Wiechel (SD).

Förslag till riksdagsbeslut

Jag anser att förslaget till riksdagsbeslut under punkt 3 borde ha följande lydelse:

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i reservationen. Därmed bifaller riksdagen motion

2013/14:C1 av Markus Wiechel (SD).

Ställningstagande

Regeringens förslag om en kompletterande bestämmelse i 3 kap. 5 § innebär att kommunerna ska planera och redovisa sitt framtida bostadsbyggande i sina översiktsplaner. Den föreslagna utformningen av denna bestämmelse kan emellertid uppfattas som att kommunernas skyldighet enbart är att tillgodose behovet av nya bostäder, utan att i detta sammanhang ta hänsyn till vad kommuninvånarna och kommunfullmäktige har för kommunal vision. Denna oklarhet om ansvaret för bostadsbyggandet kan uppstå exempelvis när tillväxtområden utanför den egna kommunen medför en ökad efterfrågan på bostäder.

Den lokala bostadspolitiken måste stå i samklang med kommuninvånarnas och fullmäktiges önskemål om utvecklingen i kommunen. Jag föreslår därför att regeringen återkommer med en ny formulering av 2 kap. 3 § första stycket punkt 5 och 3 kap. 5 § punkt 5 PBL med innebörden att både planering och redovisning ska ske i enlighet med kommunens riktlinjer.

Det som jag nu har anfört bör riksdagen tillkännage för regeringen som sin mening. Det innebär ett bifall till motion 2013/14:C1 (SD).

Särskilt yttrande

Fler bostäder åt unga och studenter (S)

Veronica Palm (S), Carina Ohlsson (S), Hillevi Larsson (S), Jonas Gunnarsson (S), Yilmaz Kerimo (S) och Lars Eriksson (S) anför:

Det råder en mycket stor brist på bostäder åt unga och studenter i stora delar av landet. Även regeringen säger sig instämma i denna bedömning. En proposition med rubriken Fler bostäder åt unga och studenter kunde därför ha förväntats innehålla förslag om kraftfulla åtgärder för att öka utbudet av bostäder för dessa grupper. Det kan emellertid konstateras att de framlagda förslagen om att underlätta inredningen av vindar m.m. är långt ifrån tillräckliga om man på allvar vill komma till rätta med bostadsbristen. Socialdemokraterna har däremot lagt fram flera förslag som kan få i gång en nödvändig nyproduktion av bostäder som är lämpliga för unga och studenter. Det gäller framför allt vårt förslag om en statlig bonus vid byggandet av studentbostäder och små hyreslägenheter.

Vi är således kritiska mot bristen på fler verksamma förslag i propositionen, men ställer oss bakom de förslag som regeringen nu trots allt har lagt fram. När det gäller förslaget om att underlätta inredningen av nya bostäder på vindar kunde emellertid denna åtgärd ha vidtagits för flera år sedan. Redan hösten 2011 föreslog vi att det skulle införas en dispens från hisskravet när det inreds små lägenheter på råvindar (mot. 2011/12:C348). Detta förslag avstyrktes då av den borgerliga majoriteten i utskottet.

Bilaga 1

Förteckning över behandlade förslag

Propositionen

Proposition 2013/14:59 Fler bostäder åt unga och studenter:

Riksdagen antar regeringens förslag till lag om ändring i plan- och bygglagen (2010:900).

Följdmotionerna

2013/14:C1 av Markus Wiechel (SD):

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att komplettera plan- och bygglagen vad gäller kommunens ansvar för bostadsbyggande.

2013/14:C2 av Amineh Kakabaveh m.fl. (V):

Riksdagen avslår de förslag i proposition 2013/14:59 Fler bostäder åt unga och studenter som handlar om avsteg från kraven på tillgänglighet och användbarhet vid inredning av vind, förlängd tid för tidsbegränsade bygglov och undantag från krav på tekniskt samråd vid flyttning av bostäder.

Bilaga 2

Regeringens lagförslag