den 8 november

Fråga

2012/13:99 Uttagsbeskattning i samband med uthyrning av bostad

av Leif Jakobsson (S)

till finansminister Anders Borg (M)

I Göteborg har det uppkommit en skattetvist mellan Dicksonska stiftelsen, som har ca 900 lägenheter för uthyrning, och Skatteverket. Skatteverket menar att utifrån uttagsbeskattning bör hyrorna höjas.

Om tillgångar i näringsverksamhet tas ut av ägaren för privat bruk för ett lägre pris än marknadspris anses skillnaden vara en inkomst i näringsverksamheten. Det gäller inte enbart varor utan även tjänster. Inkomsten ska alltså beräknas som om alla transaktioner skulle ha gjorts mellan oberoende parter.

Nu äger ju inte hyresgästerna den Dicksonska stiftelsen, och Skatteverkets synpunkter på stiftelsens hyror kan också synas märkliga mot bakgrund av den lagstiftning vi har kring hyror. Skatteverkets ställningstagande kan tolkas så att om en fastighetsägare, oavsett vilken, lägger sig på en hyresnivå under genomsnittet så är det skattemässigt inte tillåtet, och fastighetsägaren beskattas utifrån den hyresnivå som ”borde” tas. Jag menar att uttagsskatt rimligen inte kan vara aktuell i fråga om bostadsuthyrning annat än i högst speciella fall. I det fall uttagsskatt ändå ska anses aktuell utifrån gällande lagstiftning menar jag att lagstiftningen bör ändras. Det kan också finnas andra skäl att se över frågan om uttagsbeskattning. Jag tänker då på den av regeringen olösta frågan om uttagsbeskattning av vindkraftskooperativen.

Avser statsrådet att ta initiativ till en översyn av uttagsbeskattningens tillämpning eller till ändrad lagstiftning kring uttagsbeskattning?