den 5 november

Fråga

2012/13:92 Fängslade i Turkiet 

av Carina Hägg (S)

till utrikesminister Carl Bildt (M)

Att döma journalister för journalistiskt arbete är inte acceptabelt.

Europeiska Journalistfederationen (EFJ) kampanjar för frisläppande av journalister i Turkiet. Man har lagt upp en lista med över 70 namn på sin hemsida. Nyligen hölls också en konferens i Istanbul. Baris Pehlivan väntas inom kort komma till Sverige innan sin rättegång för sitt journalistiska arbete i Turkiet. Hans fall har adopterats av Journalistförbundet i Sverige. Likaså har Tuncay Özkans och Mustafa Balbays fall adopterats av journalistförbunden i Norge respektive Finland.

Tuncay Özkan och Mustafa Balbay sitter fängslade sedan 2008 respektive 2009 i ett specialfängelse. Det har kommit oroande rapporter om Özkans hälsotillstånd. Fängelset Silivri i Turkiet innehåller även den specialdomstol som handlägger deras fall. Det som framkommit om underlag för åtal är misstanke om att ”skapa kaos” i Turkiet.

Lagar om terror ska göra åtskillnad mellan journalistik och terrorism, likaså göra juridisk åtskillnad mellan fackligt arbete och terrorism. Terrorhandlingar är allvarliga brott som jag starkt fördömer.

Min fråga till utrikesministern är:

På vilket sätt stöder utrikesministern och regeringen Europeiska Journalistfederationens (EFJ) arbete för enskilda journalister som väntar på domstolsprocesser eller redan är dömda?