den 1 november

Fråga

2012/13:90 Nedläggning av kvinnojour

av Eva Olofsson (V)

till statsrådet Maria Larsson (KD)

Kvinnor som missbrukar är väldigt utsatta för våld, och det handlar om såväl fysiskt våld som sexuella övergrepp och psykiska övergrepp. Enligt siffror från Socialstyrelsen har 75 procent av de missbrukande kvinnorna utsatts för våld. De kvinnor som utsätts har svårt att få skydd och stöd, eftersom det då krävs av dem att först vara drogfria. Det finns också en föreställning i samhället att missbrukande kvinnor som utsätts för våld får skylla sig själva. Kvinnor utsatta för mäns våld har rätt till skydd. Därför startade RFHL Q-jouren i Stockholm, där missbrukande kvinnor får stöd och skydd utan krav på att de måste vara drogfria. Det är en av få kvinnojourer riktade till kvinnor i missbruk. Vid årsskiftet stänger Q-jouren. Ingen vill finansiera verksamheten, trots att behovet är stort. Socialnämnden subventionerar kostnaden för kvinnor från Stockholm, men de pengarna räcker inte.

De som har bott på jouren är dels kvinnor som har en lägenhet som de flyr från till följd av våld, dels hemlösa och utslagna kvinnor. De flesta kvinnor har barn, som oftast är omhändertagna. De senaste åren har flera kvinnor varit mycket unga, 19–25 år, många av dem gravida.

Finansieringen av Q-jouren är inte enbart en kommunal fråga. Vänsterpartiet anser att kvinnojourerna behöver mer och permanenta resurser. Det behövs ett statligt stöd till skydd för missbrukande kvinnor som är utsatta för mäns våld.

Jag vill därför fråga statsrådet Maria Larsson:

Vad avser statsrådet att göra för att kvinnor i missbruk som utsätts för mäns våld ska få det skydd och stöd de har rätt till?