den 30 oktober

Fråga

2012/13:83 Ansökningar om uppehållstillstånd

av Bodil Ceballos (MP)

till statsrådet Tobias Billström (M)

Den som är anhörig till en person boende i Sverige ska för att få uppehållstillstånd söka detta innan inresa i Sverige. Undantag kan göras om det inte anses skäligt att personen i fråga ska resa hem, även om undantaget i praktiken aldrig används.

För den som kommit som asylsökande och fått avslag men som under tiden i Sverige hunnit skaffa familj är det en mycket omständlig men också farlig procedur. Särskilt svårt blir det för dem som kommer från länder de inte vågar resa tillbaka till. Iran är ett sådant exempel, där avrättningar av dissidenter har ökat i en rasande fart de senaste åren från en redan hög nivå.

Lagen säger inte att man måste söka uppehållstillståndet från hemlandet, och många har tidigare kunnat söka uppehållstillståndet vid en ambassad i ett annat land. Dock får vissa nu svaret att man måste ha uppehållstillstånd i det landet för att få söka. Så var det inte tidigare, men lagen har inte ändrats. Det kan därför inte antas vara ett uttryck för lagstiftarens mening utan snarare en myndighetsbestämmelse utan lagstöd.

Jag vill därför fråga statsrådet om han avser att uppdra åt Migrationsverket att inte begränsa människors rätt att söka uppehållstillstånd via ambassader i fortsättningen.