den 26 oktober

Fråga

2012/13:78 Företags samhällsansvar (CSR)

av Carina Hägg (S)

till näringsminister Annie Lööf (C)

Företags samhällsansvar, CSR (corporate social responsibility), kallas tanken att företag ska ta ansvar för hur de påverkar samhället, ur såväl ekonomiskt, miljömässigt som socialt perspektiv. Det innebär i praktiken att företag frivilligt integrerar miljöhänsyn och socialt samhällsansvar i sin verksamhet.

Många svenska företag har en strategi vad gäller miljöfrågorna. Men det sociala samhällsansvaret såsom frågor om fattigdomsbekämpning och social hållbarhet är sällan prioriterade områden. De flesta anser att CSR i längden är ekonomiskt lönsamt eftersom det bidrar till att flytta fokus från kortsiktig planering till långsiktig uppbyggnad av ett företags verksamhet. I många fall blir det en nödvändighet för att säkra tillgången på råvaror för företagen även i framtiden.

Näringslivet måste se till att vara drivande för att säkra en hållbar utveckling, och det är tillfredsställande att kunna notera att många av de större svenska företagen i dag har ett seriöst hållbarhetsarbete. Företag inom alla branscher har dessutom goda möjligheter att vinna förtroende hos investerare och kunder genom att visa att de med socialt ansvarstagande har en hållbar strategi för hur företaget kan tjäna pengar och ge en god avkastning till sina investerare.

Min fråga är därför om näringsministern gjort ställningstagandet att CSR är något som stöder företagen långsiktigt.