den 26 oktober

Fråga

2012/13:76 Sveriges riksinternatskolor

av Jabar Amin (MP)

till utbildningsminister Jan Björklund (FP)

Det svenska skolsystemet ska vara fritt från pennalism, kamratuppfostran och övergrepp. När det kommer fram att sådant inte bara förekommit vid enstaka tillfällen på en skola, utan är en del av ett system med skolledningens goda minne, måste ordningen också vara sådan att den skolan mister sitt uppdrag inom skolväsendet. Efter den kritik som Skolinspektionen riktat mot de svenska riksinternatskolorna och efter de uppgifter som kommit fram i efterspelet av den kritiken är det dags att fråga sig om Sverige ska ha den här typen av skolor. Efter nya avslöjanden om sexuellt våld och gruppvåldtäkter på riksinternatet Lundsberg har nu två av skolans sponsorer beslutat att dra sig ur engagemanget. Sammantaget borde denna information få utbildningsministern att allvarligt fundera över riksinternatens framtid.

De tre riksinternaten skiljer sig delvis från andra skolor genom att de har fått sin ställning som riksinternatskola genom regeringsbeslut. Skollagen anger att regeringen får besluta att ge en godkänd fristående skola ställning som riksinternatskola. Dessa ska ha till uppgift att anordna grund- och/eller gymnasieskola, för i första hand utlandssvenska elever. Med utlandssvensk elev avses enligt skollagen en elev vars vårdnadshavare stadigvarande vistas i utlandet och av vilka minst en är svensk medborgare. I dag är det mindre än en tredjedel av eleverna på dessa skolors gymnasieprogram som kan räknas som utlandssvenska elever. Skolornas syfte är i praktiken något helt annat än vad skollagen anger. Regeringen bör också i det avseendet ha all anledning att ompröva sitt beslut om riksinternatens ställning.

Jag vill därför fråga utbildningsministern vilka initiativ han avser att vidta med anledning av informationen ovan och den senaste tidens händelser vid Sveriges riksinternat.