den 23 augusti

Fråga

2012/13:723 Bärplockarproblematiken i Norduppland

av Agneta Gille (S)

till justitieminister Beatrice Ask (M)

Under somrarna finns det mycket bär i de svenska skogarna, och många reser till Sverige för att jobba som bärplockare under några intensiva veckor. Boendet löses oftast med tältläger för bärplockare i skogen.

Enligt allemansrätten har man rätt att sätta upp ett par tre tält under något eller några dygn. Om man däremot tältar i stora grupper med många tält behöver man be markägaren om lov, eftersom risken för markskador och sanitära olägenheter ökar ju fler människor som vistas på samma plats.

I Norduppland har det förekommit mycket stora tältläger för bärplockare under många år. Det har påverkat skog och mark negativt på olika sätt, genom sanitära problem, nedskräpning och spår efter bilar som kört i skogen. I år har det även varit stora problem med den svåra torkan, och i lägren har det eldats för matlagning. Markägare känner stor frustration och har inga möjligheter att hitta en bra lösning.

Hur ska allemansrätten tolkas? Det vill säga: Hur länge är ”några dygn”? Det är oacceptabelt att allemansrätten missbrukas på detta sätt. Varför har polisen ingen möjlighet att ingripa? Något behöver göras snarast.

Min fråga till justitieminister Beatrice Ask lyder:

Kommer justitieministern att vidta åtgärder för att lösa denna fråga i närtid?