den 20 september

Fråga

2012/13:7 Nordiskt register över personer med djurförbud

av Ann-Kristine Johansson (S)

till landsbygdsminister Eskil Erlandsson (C)

Vi har under året fått läsa om ett fall där en norsk kvinna fått ett livslångt hundförbud i Norge, flyttat över gränsen till Sverige och här misstänkts ha misskött djur på nytt.

Med detta som bakgrund ställde en norsk parlamentariker i Nordiska rådet en fråga till Eskil Erlandsson om upprättandet av ett nordiskt register över personer med djurförbud. I sitt svar på denna fråga skriver ministern att det inte är aktuellt med en sådan lagstiftning, utan det duger gott med den nuvarande lagstiftningen samt med de reformer som just nu håller på att behandlas inom Regeringskansliet.

Migrationen mellan våra nordiska länder är stor och växer för varje år. Det är för många i dag lika naturligt att flytta till ett annat land i Norden som inom exempelvis Sverige. Nordiska rådet har i sitt arbete ett stort fokus på att öka integrationen mellan våra länder. Ett naturligt steg i denna integration är ett gränsöverskridande djurförbud, då även personer med djurförbud flyttar över gränserna.

Ministern inser också att perioden en individ kan missköta sina djur blir längre när en hel utredningsprocess måste starta om efter en flytt. Vi har genom det täta nordiska samarbetet stora möjligheter att få till ett bra register som faktiskt skyddar våra djurs liv och hälsa.

På grundval av vilka omständigheter och fakta har statsrådet baserat sitt ställningstagande att motsätta sig att det införs ett gemensamt nordiskt register över personer som visat sig olämpliga att hantera djur?