den 23 oktober

Fråga

2012/13:65 Skydd av svenska medborgare och en svensk riksdagsledamot

av Peter Persson (S)

till utrikesminister Carl Bildt (M)

Staten Israel har kapat fartyget ”Estelle” med destination Gaza på internationellt vatten. Flera svenska ledamöter har frihetsberövats och i strid mot folkrätten kidnappats och förts till Israel. En av dessa, Sven Britton, är ledamot av Sveriges riksdag, och hans fängslande måste betraktas som en allvarlig kränkning av Sverige. Enligt uppgift avser också de israeliska myndigheterna att vidta särskilda åtgärder mot den svenske medborgaren Dror Feiler eftersom han tidigare varit israelisk medborgare. Ett tidigare medborgarskap ger givetvis inget land, som är baserat på demokrati och rättsstatens principer, särskilda rättigheter att vidta speciella åtgärder mot andra länders medborgare.

Israels ambassadör bör givetvis kallas till Utrikesdepartementet för att förklara staten Israels agerande. Ärendet måste tas upp inom EU.

Vilka åtgärder avser statsrådet att vidta som svensk utrikesminister och inom EU mot bakgrund av Israels övergrepp mot svenska medborgare och en vald företrädare för Sveriges folk?