den 2 juli

Fråga

2012/13:634 Kvinnors deltagande i förhandlingar om Afghanistans framtid

av Carin Runeson (S)

till utrikesminister Carl Bildt (M)

Sveriges engagemang när det gäller Afghanistan är stort samtidigt som utmaningarna är enorma.

Det är en historisk erfarenhet som stöds av forskning att kvinnors deltagande i fredsprocessens alla delar är avgörande för att nå hållbar fred och långsiktig säkerhet för alla. Trots detta visar Sveriges implementering av handlingsplanen för FN:s resolution 1325 i insatsen i Afghanistan brister. Bland annat saknas en genomgripande analys av den mycket speciella kontext för kvinnors rättigheter som Afghanistan utgör. Detta visar bland annat organisationerna Kvinna till Kvinna och Svenska Afghanistankommittén i en av sina rapporter (Missing the Target, 2012).

I dagarna har hoppet om förnyade fredssamtal i Afghanistan rests. Sverige behöver nu förstärka sina internationella diplomatiska och politiska ansträngningar för att öka kvinnors deltagande i beslutsfattande på alla nivåer och säkerställa att kvinnor alltid deltar i fredsförhandlingar och internationella konferenser om landets framtid.

Mot bakgrund av detta vill jag fråga utrikesministern:

Kommer utrikesministern och regeringen att ta initiativ för att få till stånd en internationell överenskommelse om att kvinnor alltid ska delta i förhandlingar och konferenser om Afghanistans framtid?