den 19 oktober

Fråga

2012/13:60 Arbetsmarknaden i norra Älvsborg

av Peter Johnsson (S)

till arbetsmarknadsminister Hillevi Engström (M)

En redan hårt sargad arbetsmarknad i norra Älvsborg får ännu mer stryk av en snabbt växande våg av varsel. Man har inte ens kommit i närheten av att lösa problemen efter Saab Automobiles konkurs, och nu blir det ännu värre.

Det krävs extraordinära åtgärder för att hjälpa både industriföretagen och de arbetslösa. Det finns beprövade metoder, till exempel den så kallade 150-kronan och möjligheten till permitteringslön. 150-kronan var en ersättning från staten till företag för att de anordnade utbildning i stället för att säga upp personal.

Den här typen av snabba utbildningsinsatser har uppenbara fördelar. Företagen kan behålla den kompetens de har i sina anställda och upprätthåller sin produktion, och de stärker samtidigt sin konkurrenskraft genom att utbilda personalen. Vid nästa högkonjunktur är företagen väl förberedda. De anställda har jobben kvar och stärker sin kompetens genom utbildning, och för staten är det mer kostnadseffektivt att utbilda än att betala ersättning för arbetslöshet.

Som komplettering till utbildningsinsatsen går det att använda sig av permitteringslönen. Med permitteringslön kan företag sänka produktionstakten samtidigt som personalen har kvar sina arbeten på deltid. Företaget stannar inte utan går på lägre fart än normalt. Vid en konjunkturuppgång kan personalen snabbt kallas in igen.

I norra Älvsborg finns i dag inga möjligheter för Arbetsförmedlingen att effektivt hjälpa fler arbetslösa människor. Därtill är situationen alltför pressad.

Kan arbetsmarknadsministern tänka sig att sätta in extra åtgärder som exemplifieras ovan för att ge norra Älvsborg en chans att återhämta sig?