den 19 september

Fråga

2012/13:6 Skydd för MR-försvarare i Sudan

av Annika Lillemets (MP)

till utrikesminister Carl Bildt (M)

Sedan den 16 juni i år har fredliga studentprotester tagit ny fart på flera håll i Sudan. De har även spridit sig utanför studentkretsar, vilket många menar beror på den snabba tillbakagången i ekonomin efter delningen av landet, som bland annat betydde kraftigt minskade oljeintäkter och kraftigt ökande inflation. Mellan den 23 juni och den 12 juli lanserade den sudanesiska regeringen en kampanj för att fängsla MR-försvarare som man kopplade till pågående protester.

Förutom orättfärdiga fängslanden har flera fall av tortyr och kränkande behandling rapporterats av och till från olika människorättsorganisationer. Protester i flera städer i Sudan har mött hårt motstånd från regimen. Sedan den 16 juni i år har fler än 2 000 personer fängslats. Flera har släppts villkorligt eller helt frigivits, medan andra fortfarande sitter fängslade. Flera som har släpps villkorligt har sedan på nytt utsatts för förföljelse.

Enligt EU:s riktlinjer till skydd för MR-försvarare är en EU-representation i ett tredjeland ålagd att föra en proaktiv politik i förhållande till människorättsförsvarare i det aktuella landet. Detta kan göras genom exempelvis besök hos MR-försvarare eller genom regelbundna möten. Ett konkret exempel är att närvara som observatör vid rättegångar mot MR-försvarare.

Mot bakgrund av detta vill jag fråga:

Avser utrikesministern att ta initiativ för att säkerställa att den svenska beskickningen i Sudan efterlever EU:s riktlinjer till skydd för MR-försvarare?