den 14 juni

Fråga

2012/13:594 Hobbyverksamhet med veteranbilar

av Carina Adolfsson Elgestam (S)

till miljöminister Lena Ek (C)

Motorhistoriska hobbyn är en stor folkrörelse. Enbart Motorhistoriska Riksförbundet har ca 100 000 medlemmar. Genom att man tar hand om bilar i högst varierande skick och restaurerar dem blir bilarna återanvända. Ibland behöver man använda sig av så kallade reservdelsbilar för att få tag på reservdelar.

Naturvårdsverket har i juni 2011 på regeringens uppdrag tagit fram rapporten Uttjänta bilar och miljön, där man presenterar förslag om hur omhändertagande av uttjänta bilar och bildelar kan förbättras samt hur man kan komma åt problemet med illegala bilskrotar.

Ett problem med rapporten är att den inte alls tar hänsyn till eller tar upp gränsdragningen gentemot den hobbyverksamhet som många ägnar sig åt när de restaurerar veteranbilar. Bland åtgärderna finns förslag som i värsta fall skulle kunna innebära att det kan bli brottsligt att ta emot och demontera en bil för att kunna återanvända reservdelar. Anledningen är att kommunerna i dag inte kan skilja på yrkesmässig verksamhet och ren hobbyverksamhet.

Veteranbilar är ett uppskattat inslag i trafiken. De utgör också ett stort rullande museum som drivs helt utan statliga och kommunala bidrag, och det är därför viktigt att verksamheten kan fortsätta att bevaras.

Vad avser miljöministern att vidta för åtgärder så att veteranbilsentusiasterna även fortsättningsvis kan lagra reservdelar?