den 12 juni

Fråga

2012/13:579 Anmälningsplikt vid sexualbrott

av Fredrik Lundh Sammeli (S)

till utbildningsminister Jan Björklund (FP)

Det är vuxenvärldens ansvar att hindra att barn utsätts för övergrepp eller far illa. Ett obligatoriskt utdrag ur belastningsregistret vid anställning av yrkesgrupper som kommer i kontakt med barn i till exempel förskola och skola är en viktig åtgärd för att öka skyddet.

Jag har vid ett flertal tillfällen motionerat om behovet av att öka skyddet för barn genom en översyn av den befintliga registerkontrollen. Det är inget fullgott skydd men är en bland många viktiga åtgärder. Jag tycker bland annat att det skulle ske en utvidgning av registerkontrollen till att även omfatta bland annat personliga assistenter för barn och unga samt kontaktpersoner.

Dagens Nyheters granskning visar att även befintlig registerkontroll har tydliga brister och att lagen inte på bästa sätt skyddar barnen.

Inom sjukvården finns ett regelverk som gör att domstolar är skyldiga att meddela Socialstyrelsen när till exempel en läkare eller sjuksköterska döms för ett sexualbrott. Några motsvarande regler finns inte inom skolan, och granskningen visar att personer som är dömda för sexualbrott arbetar med barn på svenska skolor.

Ett liknande regelverk inom skolan skulle sätta barnens trygghet och säkerhet i första hand på ett bättre och tydligare sätt. Jag kan bara hålla med Barnombudsmannen, som anser att lagstiftningen ska ändras så att skolor larmas av domstolarna när personal inom skolan döms för allvarliga brott.

Avser utbildningsministern att ta några initiativ med anledning av de uppgifter som framkommit och den brist i lagstiftningen som finns?