den 11 juni

Fråga

2012/13:574 Gnestapendelns framtid

av Ingela Nylund Watz (S)

till statsrådet Catharina Elmsäter-Svärd (M)

En fungerande kollektivtrafik är en förutsättning för Sveriges snabbast växande arbetsmarknadsregion. I framtiden kommer inte bara Stockholms län utan hela Mälardalen att behöva knytas ännu tätare samman genom den spårbundna kollektivtrafiken.

Därför är det mycket olyckligt att Trafikverket nu ger besked om en eventuell indragning av pendeltågen mellan Järna och Gnesta, den så kallade Gnestapendeln, på grund av trängsel på spåren.

Drastiska försämringar i pendlingsmöjligheterna riskerar att slå hårt mot kompetensförsörjningen och arbetsmarknaden, inte bara i Gnesta och Mölnbo utan i hela Stockholm–Mälardalsregionen.

I dag använder över tusen personer Gnestapendeln dagligen för att ta sig till arbete och studier. En stor risk är att arbetspendlarna i stället väljer bilen och den redan underdimensionerade väg 57, en olycksdrabbad väg som passerar rakt igenom flera tätorter.

Med anledning av det anförda vill jag fråga Catharina Elmsäter-Svärd:

Vilka åtgärder avser statsrådet att vidta för att värna den för Stockholm–Mälardalsregionen så viktiga pendeltågssträckan mellan Järna och Gnesta?