den 10 juni

Fråga

2012/13:568 Verksamheten vid Korrespondensgymnasiet i Torsås

av Thomas Strand (S)

till utbildningsminister Jan Björklund (FP)

Korrespondensgymnasiet i Torsås är en kommunal gymnasieskola med riksintag. Skolan erbjuder fyra nationella program på distans och har i dag omkring 450 elever. Möjligheten att bedriva gymnasieutbildning på distans regleras i en särskild förordning. I samband med antagandet av den nya skollagen gjordes förändringar i förordningstexten, vilket bland annat innebar att verksamheten tidsbegränsades. I september 2011 tillsattes en statlig utredning. Utredningen presenterades i november 2012 i betänkandet Utbildning för elever i samhällsvård och fjärr- och distansundervisning (SOU 2012:76). Utredningens förslag innebär tyvärr starkt begränsade möjligheter att studera på distans under gymnasietiden.

Processen att göra val till gymnasiet påbörjas redan under början av höstterminen läsåret före det att eleven ska påbörja sina gymnasiestudier. Det innebär att elever och vårdnadshavare senast under september–oktober 2013 behöver information om tillgängliga utbildningar höstterminen 2014. Enligt förordningstextens nuvarande lydelse får inte elever påbörja gymnasiestudier från och med höstterminen 2014 på denna skola. Torsås kommun har hemställt att den tidsbegränsade förordningen förlängs så att studier även kan påbörjas hösten 2014 och 2015. Det är synnerligen viktigt så att skolan samt elever och vårdnadshavare får rimliga planeringsförutsättningar i avvaktan på beslut om skolans framtid.

Jag vill därför fråga utbildningsministern om han är beredd att göra ändringar i nuvarande förordningstext så att Torsås kommun och Korrespondensgymnasiet får rimliga förutsättningar att fortsätta sin verksamhet i avvaktan på beslut om skolans framtid.