den 3 juni

Fråga

2012/13:558 Bostadstillägg

av Anders Karlsson (S)

till statsrådet Ulf Kristersson (M)

Riksdag & Departement har refererat en granskning som Riksrevisionen har gjort och som visar att mer än var tredje ålderspensionär som har rätt till bostadstillägg inte får förmånen. Det handlar om 140 000 pensionärer. I genomsnitt går de miste om nära 14 000 kronor per person och år.

Vid en liknande undersökning 2008 var det 65 000 pensionärer som hade rätt till bostadstillägg som inte fick det. Det motsvarade 17 procent av dem som hade rätt till förmånen. Nu är andelen 37 procent.

Dessutom är det många som har rätt till äldreförsörjningsstöd som går miste om pengarna. Enligt granskningen kan det vara så många som fyra av fem stödberättigade som inte får förmånen. Den bristande informationen om förmåner gör att pensionärerna tillsammans går miste om 1,9 miljarder kronor i bostadstillägg och 1,1 miljarder kronor i äldreförsörjningsstöd.

Granskningen har också visat att Pensionsmyndigheten drar sig för att informera om rätten till bostadstillägg och äldreförsörjningsstöd. Detta tycker jag är kameralt feltänkt mot våra äldre som byggt upp vårt land och dess välfärd. Det ska vara lätt att få sin rätt!

Avser statsrådet att vidta åtgärder så att de 140 000 pensionärer som har rätt till bostadstillägg samt de som också behöver äldreförsörjningsstöd också får det – utan byråkratiskt krångel?