den 19 oktober

Fråga

2012/13:54 Fredsförhandlingar mellan den colombianska regeringen och Farc

av Hans Linde (V)

till utrikesminister Carl Bildt (M)

Under de senaste decennierna har Colombia härjats av ett av vår tids värsta inbördeskrig, som har kostat mer än 70 000 människor livet. De allra flesta offer har varit civila som inte varit inblandade i strider. Tiotusentals människor har torterats, kidnappats och ”försvunnit”. Det exakta antalet offer som har ”försvunnit” är svårt att fastställa, men fram till i dag har nästan 60 000 personer anmälts som försvunna.

Enligt människorättsorganisationen Codhes befinner sig i dag ungefär en tiondel av Colombias befolkning på flykt inom landet, nästan fyra miljoner människor. Det innebär att Colombia tillsammans med Sudan utgör de länder som har flest internflyktingar.

I dagarna påbörjas fredsförhandlingarna mellan den colombianska regeringen och Farcgerillan. Förhandlingarna inleds i Oslo. Den norska regeringen har spelat en mycket aktiv roll för att förhandlingarna ska komma till stånd. Möjligheten att Colombia ska kunna inleda en freds- och försoningsprocess samt börja angripa konfliktens grundorsaker är självklart glädjande. Samtidigt är förhandlingarna i Oslo inte de första, och tidigare försök har varit mer eller mindre resultatlösa. Det är därför viktigt att fler länder engagerar sig i fredsförhandlingarna och sätter press på parterna att nå en uppgörelse.

Med anledning av detta vill jag fråga utrikesminister Carl Bildt:

Vilka initiativ avser utrikesministern att ta för att Sverige ska understödja fredsförhandlingarna mellan den colombianska regeringen och Farcgerillan?