den 23 maj

Fråga

2012/13:539 Bullerproblematiken i Linköping

av Johan Löfstrand (S)

till miljöminister Lena Ek (C)

Bullerfrågan i Linköping har varit aktuell länge nu. Den mycket otydliga lagstiftningen och de berörda myndigheternas anvisningar kring flygbuller har skapat stor osäkerhet och förhindrar, rent av omöjliggör, nybyggnation och expansion av Sveriges femte största stad, Linköping.

De två myndigheterna fick ett tydligt uppdrag av regeringen. De skulle lösa frågan före den sista april. Deras slutsats är att de är överens om att inte vara överens. Projektet för att samordna synen på buller, och vägledningen om buller vid tillämpningen av plan- och bygglagen och miljöbalken, har därmed misslyckats.

Boverket och Naturvårdsverket drar helt olika slutsatser om hur riktvärdet för maximalt flygbuller utomhus bör tolkas och tillämpas. Därmed finns ingen öppning i sikte för Linköpings låsta läge. Det är högst olyckligt och kan inte bli tydligare – det bör ankomma på regeringen att lösa frågan. Det är inte rimligt att en myndighet medger bostadsbyggnation och en annan hindrar densamma.

Enligt ministerns tidigare uttalanden vill hon vänta på Bullersamordningsutredningen som leds av Anders Lillienau, men det räcker inte. Bostadsbyggnationen och förvirringen kring lagen kan inte vänta. Här måste regeringen sätta ned foten i frågan.

Nu när myndigheterna inte kommer överens, anser då miljöministern att det nu är dags att ta ett regeringsbeslut i frågan?