den 19 oktober

Fråga

2012/13:53 Märkning av varor från de av Israel ockuperade områdena

av Hans Linde (V)

till statsrådet Birgitta Ohlsson (FP)

Som konsumenter ska vi ha möjlighet att göra medvetna val. För att det ska vara möjligt krävs att vi har så mycket information som möjligt om de varor vi köper; vad de innehåller, hur de är producerade och var de är producerade. I de flesta fall råder det ingen tvekan om var de varor vi köper är producerade, och vi kan lita på den märkning som finns på varorna. Men det finns undantag.

I dag förekommer det att varor som är producerade på israeliska illegala bosättningar märks med text om att de producerats på Västbanken, i Jordandalen eller i Israel. Viner från de ockuperade Golanhöjderna betecknas på Systembolaget som ”övrigt ursprung”. I alla fall blir det mycket oklart för konsumenten var varan egentligen är producerad, i Israel, på illegala bosättningar eller på de palestinska områdena. Den bristfälliga märkningen strider dessutom mot EU:s direktiv om otillbörliga affärsmetoder. Falsk och missledande information om en varas ursprung strider tydligt mot direktivet.

Den brittiska regeringen tog 2009 fram riktlinjer för märkning av varor. Man beslutade att bosättarprodukter skulle märkas med ”Produce of the West Bank (Israeli settlement produce)”. Danmark beslutade i maj 2012 att införa liknande riktlinjer, och Frankrike och Sydafrika har ambitioner att gå i samma riktning.

Jag vill därför fråga statsrådet:

Vilka initiativ avser statsrådet att ta för att Sveriges riktlinjer för ursprungsmärkning av varor ska förtydligas när det gäller varor som producerats på israeliska bosättningar?