den 16 maj

Fråga

2012/13:510 Kostnader för polis i samband med arrangemang utan vinstsyfte

av Louise Malmström (S)

till justitieminister Beatrice Ask (M)

Augustifesten i Norrköping är ett arrangemang där det kommunala bolaget Upplev Norrköping under några dagar varje år anordnar en rad kostnadsfria evenemang för kommunens invånare. Inslagen består av marknadsstånd, artister på flera scener, fyrverkerier och mycket annat. Arrangemanget är mycket uppskattat av allmänheten och upplevs som en öppen årlig kommunfest för alla åldrar. Lagen ger Polismyndigheten rätt att ta ut en avgift för ökade kostnader i samband med större arrangemang. Högsta förvaltningsdomstolen slog i mars fast att polisen i Västra Götaland hade rätt att ta ut en avgift från Göteborgs kommun i samband med deras evenemang Kulturkalaset. Med anledning av det beslutet vill Polismyndigheten nu även ta betalt av Norrköpings kommun för Augustifesten. Men enligt lag har polisen endast rätt att ta betalt av arrangören om ett evenemang är anordnat i vinstsyfte. I detta fall är det Upplev Norrköping, det kommunala bolaget, som är arrangör, och arrangemanget sker inte i vinstsyfte, även om ett kommunalt arrangemang av detta slag i förlängningen naturligtvis gynnar kommunens näringsliv. Uppenbarligen finns det olika tolkningar kring vad som ska räknas som vinstsyfte och vilka som ska göra den eventuella vinsten samt en otydlighet kring hur lagen ska tillämpas.

Jag är medveten om att justitieministern varken får eller kan kommentera enskilda ärenden och begär inte heller någon sådan kommentar. Mot bakgrund av detta exempel vill jag dock fråga ministern:

Hur ser justitieministern allmänt på tillämpningen av lagen i den typ av situation som beskrivs i frågan, där arrangörens syfte faktiskt inte är vinst, och är justitieministern beredd att medverka till en förändring i lagtexten för att förtydliga hur den ska tolkas och tillämpas?