den 14 maj

Fråga

2012/13:505 Lagstiftning mot handel med hyreskontrakt

av Amineh Kakabaveh (V)

till statsrådet Stefan Attefall (KD)

Under den senaste veckan har frågan om omfattande svarthandel med hyreskontrakt i Stockholm varit het i medierna. Det som möjliggör handeln med hyreskontrakt är givetvis den akuta bostadsbristen. Många människor är bokstavligt talat i desperat behov av ett boende. Det är omoraliskt och olagligt att fastighetsägare utnyttjar situationen för egen ekonomisk vinning. Vänsterpartiet menar att produktionen av nya bostäder måste öka kraftigt.

Hyresgästföreningen anger att det finns mindre, privata fastighetsbolag som har minst 25 procent tomma lägenheter som de kan använda till försäljning. Vidare menar man att det finns många fastighetsägare som aldrig har lämnat en enda lägenhet till bostadsförmedlingen. Om alla privata fastighetsägare hade lämnat sina lediga lägenheter till bostadsförmedlingen skulle behovet av handeln med kontrakt minska.

Handel med hyreskontrakt är kriminell verksamhet. Regeringen tog bort förvärvslagen 2010. Det har inneburit att vem som helst kan köpa en fastighet utan den kontroll som tidigare fanns. Det har öppnat upp för oseriösa fastighetsägare. Vänsterpartiet har motionerat om att en förvärvslag ska återinföras, men har inte fått gehör för detta hos majoriteten.

Mot bakgrund av ovanstående vill jag fråga statsrådet:

Är statsrådet beredd att verka för att återinföra en förvärvslag eller andra lagstiftningsåtgärder för att komma till rätta med oseriösa hyresvärdar och svarthandeln med hyreskontrakt?