den 8 maj

Fråga

2012/13:497 Skyddat boende

av Tina Acketoft (FP)

till statsrådet Maria Larsson (KD)

Den senaste tidens rapportering om kommunernas bristande tillgång till så kallat skyddat boende väcker stor oro bland såväl utsatta kvinnor och barn som de många engagerade vid våra många kvinnojourer runt om i landet.

Enligt statistik som SVT sammanställt från de två största paraplyorganisationerna för kvinnojourer i Sverige gömde sig 3 090 kvinnor hos någon av de ideella kvinnojourerna under förra året.

Siffrorna har ökat under de senaste fyra åren. Samtidigt tvingades jourerna att neka plats till 3 319 kvinnor. Mer än dubbelt så många fick nej under 2012 som för fyra år sedan.

Orsaken är bland annat att de kvinnor som i dag bor på kvinnojourernas skyddade boenden inte har några lägenheter att flytta till efter att behovet av skydd har upphört, vilket resulterar i en propp i systemet.

Men den lag som stiftades 2007 är tydlig – kommunerna har en lagstadgad skyldighet att ge våldsutsatta kvinnor stöd och skydd, även ett skyddat boende.

Bland annat Sveriges kvinno- och tjejjourers riksförbund, SKR, efterlyser nu hårdare krav på kommunerna.

Vad avser statsrådet att göra för att säkerställa att kommunerna lever upp till det åtagande de har för kvinnors skydd och säkerhet?