den 7 maj

Fråga

2012/13:495 Svarthandel med hyreskontrakt

av Amineh Kakabaveh (V)

till statsrådet Stefan Attefall (KD)

Bostadsbristen i Sverige är akut. Ca 250 000 unga vuxna saknar i dag ett eget boende. För att fylla behovet skulle det behövas ungefär 160 000 bostäder. Störst är bristen på hyresrätter.

I dagarna har Svenska Dagbladet i flera reportage beskrivit den omfattande svarthandel med hyreskontrakt som förekommer i Stockholm. Handeln med hyreskontrakt är inte ny, men i artikelserien beskrivs hur handeln blivit alltmer lönsam i takt med att bostadsbristen blivit större. Ett förstahandskontrakt på en tvåa söder om Stockholms innerstad uppges kosta ca 300 000 kronor. Man beskriver också att det är fastighetsägarna själva som har satt i system att sälja kontrakt och att risken att åka fast upplevs som väldigt liten.

Det är tydligt att det behövs åtgärder för att komma till rätta med bostadsbristen, inte minst i våra storstäder. Regeringens och bostadsministerns lösning har hittills varit att underlätta för personer att hyra ut i andra hand. Det krävs mer kraftfulla åtgärder än så.

Mot bakgrund av ovanstående vill jag fråga statsrådet:

Vilka åtgärder avser statsrådet att vidta för att komma till rätta med bostadsbristen i allmänhet och handeln med hyreskontrakt i synnerhet?