den 6 maj

Fråga

2012/13:492 Tillgången till internet och telefon på de rättspsykiatriska regionklinikerna

av Carina Adolfsson Elgestam (S)

till socialminister Göran Hägglund (KD)

Det har uppmärksammats att ett stort antal brott begås inifrån de rättspsykiatriska regionklinikerna. Det är dömda brottslingar som använder internet och telefon för att begå nya brott, alltifrån trakasserier och hot till knarkhandel till att kontakta barn i sexuella syften.

Förbudet mot privata mobiltelefoner hos patienter på högsäkerhetsavdelningarna på Rättspsykiatriska kliniken i Växjö strider mot lagen. Den bedömningen står fast sedan Högsta förvaltningsdomstolen beslutat att inte pröva ett tidigare utslag av Förvaltningsrätten i Växjö, rapporterar Smålandsposten.

Problemet är inget som är nytt, utan detta har pågått under många år. Senast i februari i år aktualiserade jag frågan återigen för Göran Hägglund vid en interpellationsdebatt. Då höll ministern med om att nuvarande ordning inte var tillfredställande och att det behövdes lagförändringar. Ministern sade att vi ska hitta en bra väg framåt när det gäller de elektroniska kommunikationsmedlen och att vi kan få en lösning som kan fungera väl ute på klinikerna runt om i landet så att dessa kan bidra till att rehabilitera personer och, inte minst, skydda personer som i dag på olika sätt kan utsättas för brott eller fara på grund av att patienter kan använda dessa medel i dag. 

Nu har det som sagt gått ännu ett år, och ingenting har hänt. Det fortsätter att begås brott inifrån de rättspsykiatriska klinikerna runt om i Sverige, och nya offer drabbas.

Avser socialministern att vidta några åtgärder med tanke på den rådande situationen på landets rättspsykiatriska regionkliniker?