den 3 maj

Fråga

2012/13:490 Rösträtten i Pakistan

av Shadiye Heydari (S)

till utrikesminister Carl Bildt (M)

Inför Pakistans stundande val är det aktuellt att åter kräva muslimska och andra religiösa minoriteters rättigheter. Än i dag är de ställda utanför rätten att rösta och kandidera. Det är i dag ett krav att uppge sin trostillhörighet för att få sin rösträtt. Vid ifyllandet av denna blankett måste man bekräfta att man inte tillhör qadyyani eller lahori eller kallar sig ahmadiya. Det innebär att en stor del av Pakistans befolkning måste avsäga sin rösträtt för att inte tvingas ljuga om sin tro.

Allmän och lika rösträtt är en av demokratins grundpelare. I Pakistan är denna rätt begränsad för vissa grupper, bland annat den muslimska minoriteten ahmadiya. Ahmadiyamuslimska samfundet är en internationell religiös organisation med församlingar i över 200 länder.

Svårigheterna för medlemmar av ahmadiyasamfundet att få rösta i tidigare val har påtalats av bland annat Asian Human Rights Commission.

Sverige har länge varit ledande i striden för demokrati och religionsfrihet; låt oss då också stödja befolkningen i Pakistan. De fundamentalistiska krafter som fortfarande avkräver denna trosbekännelse måste stoppas. Alla måste ha rösträtt i en demokrati.

Vilka åtgärder tänker utrikesministern och regeringen vidta för att stödja minoritetsgrupper, bland annat ahmadiyamuslimerna, i Pakistan gällande deras rätt att rösta i fria val?